Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА ФЕБРУАР МЕСЕЦ 2020. ГОДИНЕ

Садржај "Београдског пчелара" за фебруар 2020. године

● Подсетник радова по месецима

- Из старих календара.......................................................................... 32

У петом броју „Српског пчелара“ који је изашао 1. фебруара 1897. године, одговорни уредник Иван Маширевић, у рубрици „Пчеларски календар“ упутио је неколико савета пчеларима шта им ваља чинити у овом месецу. Иако пре више од века, ове напомене су и данас актуелне. Подсетимо их се зато.

- Апипрогноза и вадемекум - фебруар.............................................. 33

Ово су само прогнозе, али опрезност је мајка мудрости. Као што знамо, фебруар је у нашим крајевима врло превртљив месец. Уколико нема снега температуре у сунчаним данима могу бити прилично високе. Самим осматрањем може се усатновити како је која заједница зимовала и оценити њена јачина. Не гледајући у календар већ у термометар и небо, многи пчелари су већ отворили кошнице, док су пчеле вредно уносиле свежи полен.

● Техника пчеларења

- Из бележнице велепчелара, Р. Колунџић...................................... 34

Слаба друштва која су зазимљена са довољно хране, а нарочито слаба друштва која су зазимљена са мало хране и јака са малим залихама хране, се морају отварати и мора се интервенисати, без обзира да ли се то свиђа нама или њима...

Овде ћу покушати набројати начине и методе које се најчешће користе. Навешту и начин на који ја интервенишем. Нису сви начини једнако добри, а нису ни сви једнако примењиви на малим и великим пчелињацима. Такође, за неке начине помоћи овим друштвома није битна температура ваздуха, док је за неке битно да је температура довољно висока, односно да пчеле опште са природом.

● Здравствена заштита

- Сви знамо да нозема...,Р. Оливер ................................................... 38

Практична примена: друштва која током хладних дана пролећа имају здраво легло, а након тога не успевају да подигну број пчела, или у којима опадапопулација одраслих пчела, можда пате од ноземе.

Оно што данас називамо Колапс друштава изазвано је вароом и вирусом деформисаних крила (у даљем тексту ’ВДК’), и лако се може разликовати од колапса изазваним ноземом по леглу које умире од вируса, као и и по присуству фекалија варое при врховима ћелија. (види слику 2.)

● Биологија пчела

- Спасоносна мисија сахарозе, Б. Милета ....................................... 44

Шећер у пчеларству.  Постоји одређена паралела код употребе шећера у људској исхрани и код пчела. Човек је, суочен са бројним последицама по његово здравље, изгледа касно схватио да је неопходно бити резервисан према примамљивим и сувише доступним производима.

Не само због нужде, већ у доброј мери због профита, пчелама се даје прекомерна количина шећера, што итекако утиче и на њихово здравље – данас су оне све више болешљиве.

● Писма читалаца

- Употреба силвер саб-а на пчелињацима......................................... 48

Почео сам већ у марту 2017. године да користим Силвер за чишћење пчеларског прибора и алата: пчеларски ножеви, тацне, виљушке за отклапање саћа, врцаљке, шпахтле и др. Само прибор и ништа више!

Приликом прегледа пчелињих друштава од 12.05.2017. год у пчелињем друштву број 15 приметио сам појаву кречног легала (ВАПНЕНО) коју изазива гљивица ascosphaera apis. Друштво је било слабашно после тешке и дуготрајне зиме а у овом периоду је било доста кишовитих и влажних дана са великим осцилацијама у температри и хладних и влажних ноћи. Савршено за развој кречног легала. Обично кречно легло сузбијам и лечим прскањем јабуковим сирћетом које сами производимо већ 30 годинаод непрсканих јабука по сопственој технологији које у 2-3 третмана чисти пчелиње друштво од кречног легла

● Пчелиња паша

- Дрен .................................................................................................. 53

Међу прве медоноше у нашим крајевима спада и дрен, научног назива Cornus mas. Пчелама даје и полен и нектар, што је веома значајно с обзиром да су у ово доба потребе за уносом свежег цветног праха веће, како се залихе цветог праха смањују. То је листопадно жбунасто дрво које може достићи висину и више метара. Цвета пре листања, у фебруару и марту или, боље рећи, од фебруара до априла у зависности од године, а у благим зимама чак и у децембру. Веома је медоносна биљка која пчелама даје прве драгоцене изворе нектара и полена у време када има мало другог процветалог биља. На једном стаблу има у просеку око 240.000 жутих четворочланих цветића, скупљених у штитасте цвасти, тако да са хектара пчеле могу да сакупе и до 20 килограма меда.

Пчеларско тржиште - понуда и потражња ................................... 52

• Продајем пчелиња друштва са селекционисаним матицама из 2019. године у марту и априлу. Цена 120 евра без кошнице и 140 евра са кошницом. Пријаве почињу од јануара. Доктор пчеларства Биљана Стаменковић,

 Тел. 060/61-85-550

• Продајем веома повољно врхунски полен. Милена.

Тел. 063/ 81-56-600

• Продајем пчелиња друштва са селекционисаним матицама из 2019. године. Цена 120 евра. Чумић Слободан

Тел. 060/30-80-270

• Продајем пчеларску ауто-приколицу двоосовинску, са ударном куком и две палете на које може да стане по 18 кошница, Аризановић Петар.

Тел. 064/650-1-330

• Мељем шећер и мешам погаче.  Тел. 069/2425-281

• Продајем ливадски мед у теглама од 1 кг, кристалисан или декристалисан по жељи купца, цена 500 динара – могућ договор око транспорта. Колунџић Радован.

Тел. 064/613-98-46

• Продајем друштва на ЛР рамовима и 3 ДБ комплетне кошнице са пчелама, пре и после багремове паше, Лимановић.

Тел. 060/30-80-258

• Продајем пчелињак са 38 ДБ пчелињих друштава, у кошницама које су старе између једне и три године. Пчелиња друштва су прописно узимљена. Пчелињак се налази у Горњем Црнатову, општина Житорађа. Цена по договору.

Тел 064/35-68-529 Радун, Миријево

• Продајем тракасту тестеру која може послужити за израду рамова и наставака за кошнице. Тестера обрађује дрво и метал. Такође, продајем нови агрегат за струју на бензин. Цене су приступачне. Вршимо испоруку тестер и агрегата, на територији града Београда.

Тел. 069/74-22-77 Добрила

 

• Пчеларство “Новаковић“ продаје: спарене обележене матице, зреле матичњаке, разбој за армирање воска, стеге за кошнице, лимове за кровове. Испорука матица по редоследу пријаве, Мија.

Тел. 064/23-03-079; 060/390-79-61

 

• Продајем 10 друштава на ДБ раму, са или без кошнице, пре багремове паше, Јелена Николић.        

 

Тел. 064 0193076.

 
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас49
mod_vvisit_counterЈуче227
mod_vvisit_counterОве недеље1338
mod_vvisit_counterОвог месеца2780
mod_vvisit_counterУкупно1058796