Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Sadržaj ''Beogradskog pčelara'' za decembar 2019. godine

Садржај децембарског броја „Београдског пчелара“

 

Реч уредника..............................................................................283

На крају смо старе године која за пчеларе није била сјајна. Напротив, могли бисмо рећи – једна од лошијих у последње време.  Многи ће чак рећи  - најгора коју памте.  Паше оскудне, меда мало а што нас највише брине,  припреме за зимовање обављене у лошим условима. Требало је доста рада, умешности и улагања да се стање поправи. Да ли смо у томе успели, видећемо на пролеће. Но, без обзира на све, желим на почетку да вам  се обратим са неколико пригодних речи.

 

Подсетник радова по месецима

- Поуке и препоруке - децембар, Р. Дуловић. ..................................285

би било потребе да било шта радимо у пчелињаку. У новембарском броју нашег часописа  писао сам како А. Максимовић у нашој најстаријој књизи о пчеларству Нови пчелар за децембар и јануар нема ни речи да би пчелар требало нешта да ради. Савреманим пчеларима моја препорука била би – ако у новембру нисте , из било ког разлога урадили третман оксалом киселином урадите то што пре, јер матица већкрајем месеца може кренути да да залеже. Ово је и проф. Ј. Кулинчевића једина препорука пчеларима за децембар. Ако се вароа увуче, у затвореном леглу ОК јој ништа не може а леглу шкоди. У децембру има доста дана хладних и облачних, а температура око 5 степени, пчелиње клубе је лепо формирано па се третман може лепо одрадити.

 

Техника пчеларења

 - Јесењи губици пчела, наставак.., В. Спасић..................................289

Својеверемено је била учињена велика грешка. Више од пола века код пчелара је владала својеврсна заблуда, да што је сат тамнији то је он топлији. На основу тога препоручивало се пчеларима да зимска гнезда формирају искључиво на тамном саћу. Такве препоруке категорички треба одбацити.

 - Пчеларска 2019. година..., Колунџић Радован, ..........................293

За ову годину се може рећи, да је била, рана, лоша, кишна, ројевна и инвазивна. Овде могу да постоје значајна одступања, по неком критеријуму у зависности од микролокације, али сам сигуран да је у глобалу била таква.

 

Занимљивости

 - ЕУ забранила још један пестицид..., .............................................298

Након што су земље ЕУ-а прошле године забраниле употребу пестицида клотианидина на отвореном, имидаклоприда и тиаметоксама због штетног утицаја на централни нервни систем инсеката, укључујући и пчеле, 22.10.2019. донешена је одлука да се забрани и четврту неоникотиноидну супстанцу – тиаклоприд.
Европска агенција за сигурност хране (EFSA) је објавила анализу те супстанце у јануару ове године, посебно наглашавајући забринутост због њеног продирања у подземне воде.

 - Тинктуром против гљивица у хранилици, Д. Церић....................299

Откада прополисну тинктуру дајем пчелама кроз шећерни сируп, немам проблема с гљивицама у хранилици. Од комадића прополиса с кошница или оквира, које бисмо бацили јер су запрљани, можемо направити прополисну тинктуру за пчеле.

Апиметеоролошка прогноза.........................................................300

Вести из Друштва.........................................................................301

Пчелињи производи

 - Антибиотик који храни и лечи......................................................302

Данас, на почетку XXИ века, када је због претеране употребе синтетичких антибиотика, већина микроорганизама стекла отпорност на њих, неопходно је наћи мудра решења за сузбијање инфекције које природа нуди.

Пчелиња паша

 - Бели босиљак...............................................................................303

Бели босиљак (старачац, бели чистац) је добро познат и упамћен као некада добра и дуга пчелиња паша. То је коровска биљна врста из фамилије уснатица која се најчешће јавља после жетве стрних жита. Највише га је било и има у Војводини. Данас га је све мање, због примене савремене технологије у гајењу житарица. Тако су знатно измењени услови успевања босиљка, некада на далеко познате и цењене пчелиње паше. Истина, било је година када је ова паша умела да изневери, али су упамћене и године када су се од босиљка добијала два, па и три врцања. У континуитету од око 100 дана, колико је ова паша трајала, увек се налазило доста дана у којима је босиљак пунио кошнице.

 

Пчеларско тржиште - понуда и потражња................................305

 

 

 -Продајем пчелињак са 38 ДБ пчелињих друштава, у кошницама које су старе између једне и три године. Пчелиња друштва су прописно узимљена. Пчелињак се налази у Горњем Црнатову, општина Житорађа. Цена по договору.

                                       064/35-68-529; Радун, Миријево

 -Продајем тракасту тестеру која може послужити за израду рамова и наставака за кошнице. Тестера обрађује дрво и метал. Такође, продајем нови агрегат за струју на бензин. Цене су приступачне. Вршимо испоруку тестер и агрегата, на територији града Београда.

                                                   069/74-22-77; Добрила

 -Израђујем опрему за двоматично пчеларење: пчеларска дизалица, замењује једног радника код кошница настављача, седиш и сам радиш шта треба; међуподњача за двоматично друштво, са њом је пчеларење 50% лакше, мање опреме и мање рада, а више меда. Ко ради овако до меда лако!

                     011/316-19-26; 064/4-333-661; Новак

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас41
mod_vvisit_counterЈуче320
mod_vvisit_counterОве недеље1925
mod_vvisit_counterОвог месеца3092
mod_vvisit_counterУкупно1059109