Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА НОВЕМБАР МЕСЕЦ 2019. ГОДИНЕ

Садржај „Београдског пчелара“ за месец новембар 2019.

 

●Реч председника Друштва...............................................256

 

Припреме су протекле у веома добрим односима. Предлози и одлуке које су доношене у периоду припреме за Сајам су биле веома маштовите и квалитетне. Изабрали смо веома добру тему и предавача за ударни дан субота 05.10.2019. на сајму што је резултирало веома добром посећеношћу предавању. Доктор Видоје Кулић је пред препуним аудиторијумом презентовао своје предавање под називом „Незгоде на пчелињаку и прва помоћ“. Све чешћа појава оса и стршенова и све већи проблеми које грађани имају са њима, привукла је велики број Београђана на ово одлично предавање.

 

● Подсетник радова по месецима

- Поуке и препоруке - новембар, Р. Дуловић. ............. 258

Савремени српски пчелари не уносе пчеле у мрачне зимовнике. Савремене кошнице пчелама обезбеђују сигурно зимовање на отвореном, али да место буде тихо и суво увек је неопходно. Ако је пчелар урадио све што је требало до половине октобра, онда у новембру једини посао је, већ дуже времена код српских пчелара устаљен третман оксалном киселином, последњи обрачун са вароом. О начину примене ОК писано је већ доста у нашим часописима. Како направити најбољи проценат ОК у шећерном сирупу, код нас највише је писао мр хемије Јово Марковић, а његова је и препорука да припремљени раствор треба одмах и употребити. Дужим стајањем, поготову ако се не чува у хладном, у припремљеном раствору ОК ствара се хидроксиметилфурфурол, ХМФ отрован је и за пчеле и за људе. Устаљена је рецептура да се 35 гр. кристала ОК раствори у литар шећерног сирупа 1 према 1( шећер вода) добро промућка, да се кристали ОК растворе . Битно је истаћи да вода мора бити дестилована, да се кристали ОК не везују за кристале у води. Италијански стручњак проф. Нанети у својим предавањима истиче да шећера у раствору може бити и нешто више, јер је синергијска компонента, појачава учинак ОК. Како овај раствор убија вароу има више различитих тврдњи, нама пчеларима и није важно, битно је да је делотворан, а ОК је најјевтиније средство које користимо против пчелињег крпеља.

 

● Техника пчеларења

- Јесењи губици пчела, В. Спасић ................................. 261

Последњи масовни губици пчела, већ током јесени, у Србији, били су 2007. године (Р. Живадиновић, 2008).Релативно блага зима 2006/2007. године узроковала је ранији почетак размножавања варое. Томе је погодовало и повољно пролеће. Онда је уследио је дуг топли и сушни период. Пчеле су трутове истерале из кошнице знатно раније, због беспашног и сушног периода, већ почетком друге половине јуна, што је раније више од месец дана, од уобичајеног термина. Са престанком гајења трутовског легла,  вароа је много раније прешла у радиличко легло и оштетила га. Оштећене пчеле нису могле да одгаје довољно квалитетно потомство чак ни у идеалним условима, којих, уз то, није ни било, јер се сушни период продужио до почетка јесени.

 

- Утицај беспашног периода, Ј. Криж............................ 265

      У ослабљеним заједницама током јула матице јако смањују интензитет полагања јаја, тако да крајем мјесеца нема довољно легла, нарочито затвореног, из којег се треба у првој половини августа излећи најмање око 20.000 младих пчела. Њихов основни задатак је да квалитетно његују легло из којег ће се излећи зимске пчеле и да сакупе и припреме довољно резерве меда и пелуди не само за припрему пчелиње заједнице за зиму, већ и за успјешно зимовање. Када су нормални увјети пчеларења и када током јула има уноса нектара, пред крај мјесеца у ЛР кошници, треба имати 6 до 7 оквира легла, а у беспашном јулу једва је било око 3 до 4 оквира. Овако ослабљене заједнице у беспашном јулу настављају слабити током августа.

● Биологија Пчела

 

- Исхрана пчела, Д. Хил ................................................. 267

Врло уопштено говорећи, полени се деле у 4 групе према дуговечности пчлеа и према развоју хипофарингеалних жлезда, јајника и масних ткива: 1) полени воћака, махунарки (особито детелине) и врбе сматрају се особито храњивим; 2) нешто мање храњиви полени су од бреста, тополе и маслачка; 3) довољно храњиви су полени леске и јове (дрво, врста брезе); 4) полени разног врста зимзеленог игличастог биља сматра се лошег квалитета (бор, јела, смрека...). Ово је израз квалитета амино киселина у овим врстама полена. Ако једна амино киселина није присутна у задовољавајућим количинама унутар једног полена, претерана количина других амино киселина неће надоместити недостатак прве. Тако ће раст и развој организма бити ограничени недостатком оне амино киселине које најмање има или је у опште нема.

 

● Апиметеоролошка прогноза ....................................... 270

● Апитерапија

 

- Благотворни пчелињи производи, Д. Крецуљ. ......... 271

За разлику од других пчелињих производа, апитоксин је у потпуности чист производ самог организма пчеле. Лучи се из две неправилно наборане жлезде цевастог облика које се налазе у основи пчелињег стомака. Већа жлезда излучује секрет киселе реакције који се сакупља у резервоару крушкастог облика, док је излучевина мале жлезде базне реакције. У корену канала жаоке горњи крај резервоара се отвара и на том месту се улива секрет мале жлезде. После мешања ова два састојка укупна реакција пчелињег отрова је ипак кисела, са вредношћу  pH од 4,5 до 5,5 с обзиром да је знатнији удео у лучењу велике жлезде.

 

● Писма читалаца ........................................................... 273

Таман, да кренем из пчелињка, када спазих једну групу пчела, величине песнице (стиснуте шаке), испод крова једне кошнице.
Помислих, да је напустила ту кошницу, па се део са матицом задржао, и отворих је одмах.

● Вести из Друштва ....................................................... 274

 

● Пчелиња паша

- Бршљан.......................................................................... 276

Бршљан (Хедера хелиx Л.) дрвенаста зимзелена пењачица, може достићи висину/дужину и до 30 м, а дебло може имати промјер и до 20 цм. При пењању се причвршћује адвентивним („ваздушним“) коријењем за подлогу, а то је најчешће дрвеће. Листови су наизмјенични, кожасти, на лицу тамнозелени, сјајни, на наличју жутозелени, док су млади обрасли су длачицама, касније су голи. Цвјетови су ситни зеленкастобијеле боје сложени у густе полулоптасте, штитасте гроздове, док су плодови малене тамноплаве бобице. Плодови у себи садрже 3-4 сјеменке, дозријевају у касну зиму и одличан су извор хране птицама. Успијева и у медитеранском и у континенталном климатском подручју. Потиче из западне Европе одакле се проширио кроз цијелу Европу и западну Азију и даље у свијет.

 
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас108
mod_vvisit_counterЈуче343
mod_vvisit_counterОве недеље1654
mod_vvisit_counterОвог месеца10101
mod_vvisit_counterУкупно1044329