Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара" бр. 1/2019

Бранислав Зечевић, уредник часописа "Београдски пчелар"

Дозволите да вама и вашим најмилијим у име редакције упутим искрене жеље за добро здравље, срећу и благостање у Новој 2019.години; народу миран живот а држави Србији, нашој отаџбини, просперитет и напредак.Срећна Нова Година!

Реч уредника.......................................................................................1

Савремени пчелари, поготово професионалци, поседују читав низ модерних техничких уређаја којима прате и предвиђају пашне прилике.Једно од таквих средстава је и СМС вага која може помоћи да се брзо реагује и пчелињак лоцира на место где ће се „убрати“ највећи принос у датом тренутку.У неким земљама постоје и организоване службе које прикупљају овакве (и сличне) податке.

 

Подсетник радова по месецима

- Поуке и препоруке - јануар.....................................................5

     Чему би могли поучити и шта препоручити пчеларима  за јануар 2019. год. изузетно је тешко, све зависи од тога шта је пчелар урадио у пчелињаку од августа до новембра. Пчелари који су у првој недељи августа почели тући вароу , а пчелињим заједницама обезбедили довољно квалитетне природне хране нектара и полена, у нонембру или децембру урадили третман оксалном киселином, најбоље је да у јануару у пчелињаку не морају радити ништа.Јесен је била нетипична – дуга, сушна и топла, а астера у последњих две  године има свуда, то је пчелињим заједницама  увелико реметило биолошки сат. Матице су престајале па поново почињале залегање, тако да је легла у доста заједница било у недоба, кад му време није, кад није од користи већна штету.

Техника рада

- Један од начина формирања раних ројева, В. Спасић............... 8

 

            Метода коју ћу изложити у основи представља модификацију Деамареове методе спречавања природног ројења (Gerge Demaree,1884). Демаре је овом методом успевао спречити одлазак роја, који је често пута био изгубљен, јер се пчелар није могао наћи у право време на пчелињаку.Овим поступком могуће је на сопственом пчелињаку добити младе матице и увећати пчелињак новим заједницама, па самим тим и успешније пчеларити ради остваривања већих приноса.

 

- Прича о кошници и пчелару, М. Удовичић................................ 11

Оно што сам препознао као мени особито занимљиво у Варејовом систему је да тај систем обећава најнижи ниво ангажовања пчелара, што је за мене као викенд-пчелара критично. Варејова кошница и његов систем нису намењени професионалцима већ аматерима, зато ју је назвао Народна кошница а не Професионална, а књига у којој је описао свој метод зове се ”Пчеларење за свакога” (прво издање 1923, петнаесто издање 1948.). То је јединствен случај у пчеларском свету да ’хардвер’ и ’софтвер’ путују заједно, да уз нацрт кошнице иде и детаљно упутство за њену изгрању и употребу. Интересантан је његов коментар да је његов земљак Шарл Дадан првенствено произвођач сатних основа који ни сам није пчеларио ’даданкама’ које је патентирао.

 

Јубилеји

- Прослављен дан Друштва...........................................................15

У свечаној сали Дома војске, 30.новембра 2018,  одржана је свечана академија поводом рођендана Друштва пчелара „Београд“.  Овом значајном јубилеју, 120 година постојања, присуствовао је велики број чланова нашег Друштва и гостију из других пчеларских организација из Србије, као и представници СПОС-а, Града и општине Палилула.

 

Писма читалаца

- Багремова паша 2018. у Шумадији................................................ 17

Како-тако дочекасмо багрем 2018. године. А он не само што много порани, већ због надпросечно високих дневних температура у току целог периода његовог цветања, скрати у многоме своје трајање, па од оних уобичајених  12-14 дана на већини локација пчеле га користише свега 7-8 дана или још краће. Ко је имао јака друштва и терене испресецане са мањим водотоковима достабоље је прошао, јер је багрем дуже и трајао, а ко је имао једноличне терене прошао је доста лошије.

 

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ.........................................................19

Репортажа

- Царство трешања..., М. Букилић.................................................. 20

Макис „држи“, као готово сви грчки пчелари, кошнице увек са два ЛР  сандука. Сезона траје скоро непрекидно, преко целе године. Таква је клима. Мед врца као на траци. Сам, или са помоћником, вади 2-3 пуна рама са медом, из кошнице, одлаже у алуминијумски „сандук“ у   коме има места за 32 рама. Три таква сандука вози кући и предаје оцу, старом искусном пчелару,који га је учио пчеларском занату, да са другим укућанима врши врцање. Макис узима рамове са медом и ставља нове са сатним осноивама, проверава стање легла, вади сасвим црне, израбљене рамове. Ако наиђе на више матичњака у кошници, врши деобу и „прави“ ново друштво, водећи рачуна да све буде уједначено. Све матице су му из „тихе замене“. Не зна шта је „пресађивање“, или се нисмо разумели око превођења.

 

Занимљивости

- Пчеле не воле влагу, Д. Крецуљ................................................ 22

Регулација вентилације је веома значајна, међутим ту постоје опречна мишљења и неке прилично лоше навике. Да би се ослободили влаге, пчелари често праве отворе на горњем делу кошнице, у поклопној дасци. Истовремено сужавају простор, сводећи га само на онолико рамнова колико пчеле могу за поседну. То је у најмању руку нелогично, јер се с једне стране жели да очува створена топлота, а истовремено јој се прави пут куда неповратно одлази.

 

Вести из Друштва............................................................................................. 24

Медоносно биље

-Леска.......................................................................................... 25

Како пчелари кажу, од леске се меда нико није најео. Мада леску не можемо сматрати медоносном, она је ипак без сваке сумње одлична пчелиња биљка. И заиста, пчеле врло често слећу на њу због цветног праха. Када им је свеж полен најпотребнији, пчеле радо посећују ову биљку и то пред крај зиме и у време првих назнака раног пролећа.
 

Пчеларско тржиште-понуда и потражња...................................................... 26

Због старости продајем 15 дванаесторамних ДБ кошница (без пчелињих друштава): нову ручну врцаљку (4 рама); метално постоље за 5 кошница. Такође, купцу дајем ГРАТИС: резервне рамове са и без сатне основе, димилицу, цедиљку и нож. Орешац, између Гроцке и Смедерева, Вита.                                                      Тел:  064/273-24-37

Продајем пчеле и пчелињак са АЖГ кошницама, Славко.                                Тел:   065/21-90-067011/21-90-067

 Продајем сопствени контејнер за 24 ЛР кошнице са или без кошница Чумић Слододан Тел. 063/44-44-39

 Веома повољно продајем јака и здрава пчелиња друштва, очишћена од паразита, у ЛР кошницама, Дуле.

                                                                                                                                                                       Тел:  011/25-62-058

Квалитетно и повиљно мељем шећер и мешам погаче.                                                               Тел: 069/242-5281

 Продајем књигу Славка Јаковљевића “Добро јутро, драги пчелари!“ Јаковљевић Даница   Тел: 063/182-43-59

Продајем комплетну опрему за 200 ЛР друштава, метална постоља за кошнице, 100 скупљача полена (подни), 100 бежалица за скидање медних наставака, електричну врцаљку за 6 ЛР рамова, електрични топионик воска и 100кг полена у паковању од 2кг.                                                                                                             Тел.063 8632 942

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас374
mod_vvisit_counterЈуче426
mod_vvisit_counterОве недеље374
mod_vvisit_counterОвог месеца8821
mod_vvisit_counterУкупно1043048