Садржај новембарског броја часописа "Београдски пчелар"

Реч уредника..........................................................................................................256

Иза успеха увек стоје неки људи и био би ред да се помену, поготово када све протекне добро и без већих проблема. У овом случају то није баш лако јер је велики број њих учествовао у захтевном послу какав је организација оваквих манифестација. Допринос су дали многи чланови Друштва, људи ангажовани са стране и готово сви чланови Извршног одбора. Зато је немогуће све њих побројати а да се неко не осети заборављеним. Ипак, издвојићу неке који су, по анализама које је правио ИО по завршетку Сајма, пружили највише.

Подсетник радова по месецима

- Ставови и савети - новембар, Б. З. ..................................................................... 257

Ипак, прихрањивањем пчела већим количинама шећера, оне за његову прераду троше много храњивих материја и енергије.

Сада је добро познато да се јесење поколење пчела (које иду у зиму) разликује од летњих читавим низом обележја, од којих су најважнији –нагомилавање храњивих материја у организму, повећање масног ткива, смањење слободне воде у телу. На прераду шећерног сирупа пчеле троше део залиха тих храњивих материја, сакупљених за зиму, чак их могу сасвим утрошити још у току јесени, што умањује њихову радну способност у пролеће и може довести до угинућа у току зиме или раног пролећа.

Техника пчеларења

- Значај нуклеуса у зимовању, М. Матић.............................................................. 260

Пчелиње друштво, као биолошка целина, остварује своје активности пре свега преко хране. Ако хране нема у довољној количини, пчеле је штеде ограничавајући своје активности. Почетком јула активност пчелиње заједнице не би смела бити смањена, а храна мора бити природна и квалитетна (мед и полен). На неквалитетној храни пчеле не могу одгајити квалитетну будућу младу генерацију зимујућих пчела, и не могу у свом организму стварати неопходне зимске резерве.

Здравствена заштита

- Сублиматор оксалне киселине, Р. Бабовић........................................................ 263

Од саме појаве варое у пчелињој заједници, поставља се питање: „Како држати вароу под контролом?". У пракси, пчелари се сналазе на разне начине, неки примењују лекове који су регистровани, неки их сами праве, по рецептурама које су се „показале добро", али најчешће резултат свега тога је прекомерно уношење отрова у кошнице и опет, на крају, велика страдања пчелињих заједница. Регистровани препарати су, кажу пчелари „скупи", али оно што је добро није скупо, јер су губици пчелињих заједница много скупљи.

Сајам на Ташмајдану........................................................................................ 266

Занимљивости

- Светска изложба у Паризу, Н. Вујошевић.......................................................... 269

Одбор за припрему Светске изложбе у Паризу је 1898. године упутио позив Краљевини Србији да узме учешће на овој међународној манифестацији, што је она са радошћу прихватила.Влада Краљевине Србије је образовала Одбор за припрему учешћа на Светској изложби у Паризу и отпочела са позивањем излагача. Српски излагачки павиљон представљао је складно здање подигнуто у духу српске средњевековне архитектуре, Вардарског стила. Посебну пажњу посетилаца привукла је изложба производа домаће радиности и изложба српских народних ношњи. Такође, значајну пажњупосетилаца заокупила је изложба српских пчелара. Српски пчелари-излагачи, чланови Српског пчеларског друштва, сврстани су у VII-у групу: Пољопривреда (фр. Agriculture), секција 42:Корисни инсекти и њихови производи; инсекти–штеточине (фр. Insectes utiles et leurs produits; insectes nuisibles).

Биологија пчела

- Старење саћа, З. Милановић............................................................................... 272

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ......................................................... 276

Вести из Друштва............................................................................................... 277

Мало је институција у Србији које у континуитету трају и делују 120 година. Једна од таквих институција је Друштво пчелара „Београд“. Када је створена Пчеларска подружина Београд, као чланица Српског пчеларског друштва, нико није могао помислити да ће оно трајати тако дуго.

У својој тако дугој историји Друштво је имало своје успоне и падове, али је увек опстајало. Данас, новембра 2018. године, Друштво је чврсто и стабилно, као никада до сада. Има своје јединствено руководство, богат садржај рада, јасну перспективу, одличан подмладак који долази из наше Школе за почетнике. Броји више од 1000 чланова.

Извршни одбор Друштва пчелара „Београд“ одлучио је да велики јубилеј, 120 година постојања, достојно обележи, како то и приличи оваквој организацији.

Дана 30. новембра 2018. године (петак) са почетком у 18 часова одржаће се СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА у свечаној сали Дома војске Србије у улица Браће Југовића бр. 19 у Београду.

Очекујемо да на свечаности буде изведен врхунски културно-уметнички програм уз присуство гостију високог ранга.

Позивамо све чланове Друштва пчелара „Београд“ да присуствују овој јединственој манифестацији.

Пчеларско тржиште-понуда и потражња...................................................... 279

Веома повољно продајем јака и здрава пчелиња друштва, очишћена од паразита, у ЛР кошницама.                                 011/25-62-058 Дуле

Квалитетно и повиљно мељем шећер и мешам погаче.

Тел: 069/242-5281

Продајем књигу Славка Јаковљевића “Добро јутро, драги пчелари!“

063/182-43-59 Јаковљевић Даница

Продајем комплетну опрему за 200 ЛР друштава, метална постоља за кошнице, 100 скупљача полена (подни), 100 бежалица за скидање медних наставака, електричну врцаљку за 6 ЛР рамова, електрични топионик воска и 100кг полена у паковању од 2кг.                                              063 8632 942

Продајем постоља метална и дрвена за двоматично пчеларење, регулисање дужинуе по жељи. Са овим постољем не треба цигла на поклопцу кошнице.                                           011/316-19-26064/4-333-661 Новак из Земуна