Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Pčelarska zima

Georgije Popović „Beogradski pčelar“, 10/2006

Od posebnog interesa za pčelare praktičare je kretanje pčelinjeg klubeta i posledice koje ovo kretanje prouzrokuje.

Pored kretanja pojedinačnih pčela, od centra klubeta ka periferiji, sa ciljem zagrevanja i uzimanja hrane (radijalno kretanje pčela), celo klube se tokom zime pomera dvojako:

  • translatorno naviše;
  • pulsirajuće.

Utrošak meda sa donje ivice mednog venca uzrokuje pomeranje celog klubeta naviše (translatorno kretanje naviše). Ovo pomeranje je sporo i pčelari praktičari ga procenjuju širinom palca kao merom. Svakog zimskog meseca klube se pomeri naviše za širinu jednog palca.

 

Pulsirajuće kretanje klubeta uzrokovano je promenom temperaturnog režima u košnici. Da bi klube u svojoj unutrašnjosti stalno održavalo konstantnu temperaturu (oko 20 stepeni Celzijusa) ono je prinudjeno da se, sa padom temperature, sažima, a povećanjem temperature, uvećava. Ovako ponašanje klubeta zahteva od pčelara odredjene intervencije:

  • Postavljanje zimske pogače. Svaki pčelar mora proceniti kada će klube „probiti“ medni venac i time odrediti termin postavljanja pogače. Često se dešava da u košnici ima dovoljno meda, a da ga pčele ne iskoriste, zato što je med van domšaja klubeta. Ovako ponašanje pčela u klubetu otvara pitanje koliko meda ostaviti u košnici za zimu.
  • Zimska rezerva meda. Zimska rezerva meda varira od desetak do dodvadeset i više kilograma po košnici. Jedno je sasvim izvesno: po ulici pčela mora biti oko 2 kg. Zakrivljenost medne kape od presudne je važnosti za pravilnu zimsku ishranu pčela klubeta. Pulsirajućim pomeranjima klubeta najbolje odgovaraju ramovi sa zakrivljenom mednom kapom.
  • Pravilan izbor veličine ramova. Ovo pitanje nije predmet zimske intervencije pčelara, ali je često od presudnog značaja za uspešno prezimljavanje pčela. Pri izboru tipa košnice pčelar mora voditi računa o ponašanju pčelinjeg klubeta, posebno o njegovom translatornom pomeranju naviše. Plitak ram zahteva da pčele zimuju na dva nastavka, a prelazak preko letvica ramova, u uslovima zime, često je nemoguć. Dublji ramovi (DB košnica ili pološka) pogodniji su za zimovanje, a čak i u letnjim uslovima javlja se problem zaposedanja ramova gornjeg nastavka, posebno kada je paša slaba.
 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас615
mod_vvisit_counterЈуче902
mod_vvisit_counterОве недеље5952
mod_vvisit_counterОвог месеца14206
mod_vvisit_counterУкупно749032