Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара", бр. 7 - 8, 2018. године

Садржај двоброја за  јул/август  2018. године са кратким изводима објављених текстова.

Реч председника Друштва...................................................................................172

Поштоване колегинице и колеге,

Још једанпут је победила слога и снага која влада у руководству Друштва пчелара Београд.

 

 

Због веома лошег односа које смо имали од стране колега из Београдског Удружења Пчелара били смо принуђени да им почетком 2017. године откажемо гостопримство и боравак у једном делу наших просторија у Молеровој 13

.

 

 

Подсетник радова по месецима

 - Ставови и савети - јул/август, Б. З. .....................................................................173

У јулу се легу пчеле које ће одгајати августовско легло. Зато треба посветити посебну пажњу, како на здравље тако и на бројност ових пчела. Третман против варое је  обавезан. У обзир долази и задимљавање амитразом ако више не рачунамо на мед. Ако тиха паша није довољна (обично није), стимулативна прихрана је такође потребна. Бројчане и здраве јулске пчеле извешће здраво и велико августовско легло, из којег ће се излећи зимске пчеле.

 

Техника пчеларења

 - Стационарни пчелињак током јула и августа, Б. Зечевић ................................176

Међутим, поред несумњиво већих приноса које постижу селећи пчелари, још увек је знатан број оних који пчеларе стационарно. И то не само хобиста, аматера и „љубитеља пчела“ већ и озбиљних пчелара који имају по неколико стотина кошница. Разни су мотиви који их опредељују на овакав начин држања пчела, али претпостављам да су комодитет и лагоднији услови рада увек присутни као разлози. Још кад се узме у обзир да је селење тежак, ризичан и стресан посао, онда је разумљив податак да се велики број кошница уопште не сели. Не сме се заборавити ни чињеница да је просечна старост пчелара у Србији (није ништа боље ни у „окружењу“) веома висока; испада да се само пензионери баве пчеларењем!

 

Прочитали и одабрали за вас

 - Замена матица, Ђ. Станојчић...............................................................................179

Лоша матица се лако препознаје по количини и квалитету легла и снази друштва у коме она живи. Ако се у повољним климатским условима, уз примену потребних технолошких мера не створи снажно друштво током пролећа, ако друштво знатно заостаје у односу на друга, ако је легло „шарено“ тј. с доста празних ћелија из којих су пчеле исисале неоплођена јаја – онда ју је нужно заменити. Из овога би се могло закључити да старост матице није најглавније мерило за замену. Матице нипошто не треба мењати сваке године, јер већина матица тек у другој години показује своје квалитете. Једино у случајевима неких болести, као што су куга пчелињег легла, снажно изражена ноземоза и сл. треба мењати све матице без обзира на старост и квалитет.

 

Из старих часописа

 - Сунцокрет, Ж. Симин...........................................................................................183

Нарочито је важно знати да сунцокрет у августу не меди. Даје само поленову пчелињу пашу. Баш због ове карактеристике сунцокретове нектарне паше многи су се пчелари прошле године преварили у својим рачуницама. Видели су да у пољу има доста младог сунцокфрета, који ће бити у пуном цвету у августу месецу па су, рачунајући на осетан продужетак паше, крајем јула изврцали сав мед из својих кошница. Чак су врцали и рамове са леглом ако је на њима био мањи венац меда. Након неколико дана сунцокрет је сасвим престао да меди. Њихове су кошнице, њиховом несмотреношћу односно погрешном проценом трајања паше остале без хране. Мислим да овај пример најречитије указује од каквог је значаја познавање ове карактеристике сунцокретове паше.

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ.........................................................187

 

Биологија пчела

 - Дефицит беланчевина, А.Н. Сотников...............................................................188

Треба имати у виду да се стање организма младих пчела може побољшати. Нагомилавање беланчевина долази стварањем резерви беланчевина у масном ткиву а такође и као последица развоја ждрелних и воштаних жлезда. Према подацима Хајдака (1934), под утицајем коришћења полена у трајању од 5 дана садржај азота се увећава за 93% у глави пчеле, за 76% на трбуху и за 37% на грудима. После употребе беланчевинасте хране ждрелне жлезде младих пчела развијају се до нормалних димензија (Соудек,1927).

            Зато, само младе пчеле при постојању у друштву перге или полена, могу поправити своје ''здравље''. После акарицидног третмана, при постојању белчанчевинасте хране у друштву, пчеле саме могу поправити свој организам.

            Ако у друштву имамо старе пчеле, које су учествовале у сакупљању или преради нектара или преради шећерног сирупа а у друштву нема легла, тада прехрана таквих пчела беланчевинастом храном неће продужити њихов живот.

 

Исхрана пчела

 - Б+ суплемент, група аутора..................................................................................191

Успех у савременом пчеларству, пре свега, зависи од одржавања јаких и виталних пчелињих заједница. Кључне улоге у одржавању јаких пчелињих заједница играју адекватна примена апитехничких мера у контроли болести пчела и нутритивно избалансирана исхрана. Најбољу исхрану пчеле обезбеђују уносом нектара и полена, који се у кошници прерађују у мед и пергу. Мед је извор енергије, пчелама изузетно важан за летење и одржавање оптималне температуре у кошници, док за раст и размножавање потребна је перга, која је извор протеина и амино киселина, масти, витамина и минерала. Треба истаћи да је мед из плодишта најбоља избалансирана енергетско протеинска храна, првенствено намењена за одржавање телесне структуре, функционисање и кондиције одраслих пчела.

Вести из Друштва...............................................................................................194

Пчеларско тржиште - понуда и потражња....................................................194

 

                        Врхунске матице Биљане Стаменковић! Испорука према редоследу пријављивања. Лице за контакт и пријаву Слободан Чумић. Тел: 063 44 44 39

                        Продајем модификоване нове и половне ЛР кошнице (идеалне за двоматично пчеларење, 50% мање рада, мање опреме, а већи принос). Новак, Земун. 011/316-19-26 064/4-333-661

                        Продајем 11 ЛР пчелињих друштава са комплет кошницама на три наставка. Арсовски Доца 064/194-63-02

                        Продајем пчеле на ДБ и АЖГ рамовима. Славко Грубишић 011/21-90-067 065/21-90-067

                        Вршим откуп шумског меда и багремца, Моб: 064-140-33-88

                        Продајем пчелиња друштва на АЖГ рамовима. Марјановић 064/502-44-27

                        Продајем пчелиња друштва у ДБ 10 кошницама старим две године. Анђелковић 060/30-80-259

                        Од 15. маја продајем спарене матице, зреле матичњаке, пчелиња друштва и ројеве на ЛР рамовима. Мија Тел. 064/230-30-79

                        Продајем ДБ ројеве, Милош. Тел. 061/639-50-74

                        Продајем друштва на ДБ и АЖ-ГРОМ раму, пред багрем. Испорукау кошницама купца. Цена зависи од јачине друштва и времена испоруке.Колунџић Радован, Падинска Скела - Бесни Фок Тел. 064/613-98-46

                        Младе, квалитетне матице од маја на пчелињаку Зечевић. Тел.060/30-80-252

                        Произвоидња и продаја ЛР кошница, комплет или појединачни делови, веома повољно и квалитетно. Тел: 063/538-555

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас124
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2335
mod_vvisit_counterОвог месеца19192
mod_vvisit_counterУкупно778566