Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара", бр. 6/2018

Садржај и изводи објављених текстова из јунског броја „Београдског пчелара“

Реч уредника..........................................................................................................144

Ове године ћемо прославити 120 година постојања. То је сигурно права прилика да се прозбори о многим догађајима, о којима смо мало говорили, да се присетимо људи чија смо имена помало заборавили.

Не очекујем превише јер сам свестан колико је тешко писати ослоњен на чињенице и доказе (то знам и по „рударском“ послу г. Поповића), али понеку „цртицу из живоа“,  „о личностима скрајнуте прошлости“ или „сећањима сведока историје“ могло би се нешто рећи. Па  нека ово буде својеврсни позив свима који „нешто знају“ и желе да о томе напишу. На крају крајева и наш часопис треба да буде „мала историјска читанка“ Друштва, зар не?

 ● Подсетник радова по месецима

 - Ставови и савети - јун, Б. З. ................................................................................145

„Откриће да су млечне жлезде младих пчела хранитељица у уској функцији с воштаним жлездама и да развој једних може изостати у корист других, за пчеларску праксу је веома важно. Постоји могућност да се производња воска у кошницама са покретним саћем не само рационализира него и да та производња, ваљано изведена, потпуно уклони нежељено ројење. Ако је пчелар успио у медиште Садржај сувишне, негом легла незаузете пчеле хранитељице и онде их запослити у највећој мери на излучивању воска, тиме је испунио главни услов за највећу могућу производњу воска. Хоће ли онде пчеле изнад матичне решетке или иза ње, јер је она при томе потребна, градити радиличко или трутовско саће, зависи у великој мери о пчелару. Ако треба градити радиличко саће, ставит ће им све оквири с уметним сатним основама. Главно је да пчеле у изграђивање саћа морају стварати и трошити восак из својих активираних воштаних жлезда.

Техника пчеларења

 - Берба меда, М. Мандић .......................................................................................147

Берба меда је посао којим се заокружује један производни циклус у пчеларском пословању, и потребно је да се обави правовремено, одговорно и у складу с правилима савремене пчеларске науке и праксе. Пре свега, веома је важно да се одреди право време за одузимање и истресање меда из кошница. Ово због тога, што ако би се са овом радном операцијом преуранило, могло би се десити да се добије недозрео мед у којем се  још налази и већи проценат воде од стандардног, па би се такав мед током чувања могао укиселити и изгубити употребну, и разуме се, тржишну вредност. С друге  стране, ако се са одузимањем меда закасни, може се догодити да пчеле  напуне располиживи медишни простор пре краја интензивног лучења нектара медоносних биљака у окружењу пчелињака, па да пчелиња паша на дотичној локацији остане недовољно искоришћена. Поред тога, у таквом стању пчеле би биле недовољно запослене, па би се могао јавити ројни нагон и одлазак природних ројева, што би пчелару донело значајне губитке.

 

 - Умножавање пчелињих друштава, Б. Весковић.................................................150

На сопственом пчелињаку умножавање пчелињих друштава може се вршити природним и вештачким ројењем. Одмах да нагласимо да се у савременом начину пчеларења умножавање пчелињих друштава, по правилу, не врши природним ројењем, већ искључиво вештачким начином изројавања. Народна пчеларска изрека каже: „Један риј на грани значи три роја мање у кошници из које је рој излетео.“ Мислимо да се ова изрека више односи на смањену производњу меда у кошници, јер пчелиње друштво које се припрема за ројење, готово потпуно престаје да ради на производњи меда, а пчеле радилице, које чине новоформирани рој, веома се добро хране трошећи доста меда и поленовог праха, мирне су и слабо се крећу па се на тај начин припреману на знатно већу активност која им предстоји чим се издвоје из матичног друштва. Оне непосредно пред ројење понесу меда колико могу и он им служи за потребе у новоформираном друштву. Због смањеног броја пчела радилица у друштву које се ројило, то друштво једва може да произведе меда онолико колико му је потребно за сопствене потребе, а ништа за цеђење.

 

 - Сеоба пчела и утицај локације на приносе, Б. Стаменковић............................154

Добра припрема је правило које важи у сеоби пчела. Непријатности које могу настати, могу се спречити правилно спроведеним припремама. Сваки тип кошница изискује свој систем рада и мера за безбедност у сеоби. Када се ради о кошницама са покретним подњачама и наставцима (ЛР, ДБ, Фарар...), намеће се потреба за учвршћивањем свих елемената кошнице, почев од подњаче, наставака, збега. Потребно је све учврстити како се приликом померања и транспорта не би одвојила подњача од плодишног наставка, или пак наставци међу собом. У савременом пчеларству су развијене разне методе које се користе у ту сврху. Употреба тракастих стега и металних спојница најчешћи су начини притезања свих делова кошнице. Често и сами пчелари имају своје иновације, а све са циљем да тај део припреме буде добро обављен. Веома је важно да се у транспорту оквири не померају, како не би дошло до страдања пчела услед нагњечења.

 

Прочитали и одабрали за вас

 - Индекс пчелиње пашеЖ. Симин.........................................................................157

Излучивање нектара је функција коју обављају медоносне биљке у фенолошкој фази цветања и оплодње, а условљено је земљиштем и климом – осунчавањем, температуром и влажношћу ваздуха, количином падавина и др. Количина излученог нектара се не мери директно, изузев експерименталних мерења у научне сврхе, ни по динамици излучивања ни у крајњем резултату, па отуда не знамо колика је количина излученог нектара на одређеном локалитету појединих пчелињих паша, као што знамо, на пример, количину рода одређених култура. У пчеларству се количина излученог нектара мери посредним путем помоћу пчела, тј. путем медобрања.  А медобеање се у пчеларској теорији дефинише као однос између пчелињих друштава и излученог нектара. Овакав начин мерења има практичну вредност, јер помоћу оваквог мерења пчелари долазе до података на основу којих оцењују медоносну вредност дотичне пчелиње паше.

 

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ.........................................................159

Занимљивости

 - Пчелињак из Тел Рехова, Н. Вујошевић.............................................................160

Најстарији очуван пчелињак на свету откривен је у оквиру археолошког налазишта Тел Рехов, на тлу државе Израела. Рехов (хебр. Пространо место) је био древна варош са око 2000 житеља и пчелињаком који је поседовао између 100 и 200 а можда и више кошница. Пчелињак је подигнут за време владавине цара Соломона. Занимљиво је да се налазио у средишту насеља и нанешто нижем нивоу у односу на околнеграђевине. На овај начин пчелињак је био заштићен од крађе.Ћупови цилиндричног облика, израђени од мешавине сламе, непечене глинеи сушене балеге, служили су као кошнице и били су распоређени у три реда од којих је сваки поседовао по три нивоа. Ове кошнице, дугачке 80cmи широке 40cm, на једном крају су поседовале мали кружни отвор који је служио као лето, оно је у зависности од реда у којем се кошница налазила било оријентисано у правцу истока или запада, док се на другом крајуналазио поклопац са ручицом. Запремина једног ћупа је износила око 56литара. Дебели зидови кошнице, промера 3-4cm, штитили су пчелиња друштва од врелине за време дугих лета која владају у Јорданској долини.

Писма читалаца

 - Генеза једног успеха, Р. Костадиновић...............................................................162

Најбољи развој ми је у 6-то рамним нуклеусима, из којих сам 2 пута на 7 дана узимао по 1 рам затвореноглегла. Одлични су. У једној кошници на 2 рама сам нашао укупно 4 прелепа, још отворена залежена матичњака "тихе смене", од матице која је била јако добра пуне 3 године. Надам се да није рано, па ћу их искористити око 20.4. нека се матице излегу, а крајем априла на "свадбени лет".  

Имам и 1 Полошку од 22 рама коју обожавам...у њу сав вишак стављам и све по потреби узимам. Прави магацин: перге, меда...а богами има и и доста рамова са леглом па их повремено узимам и појачавам средње развијена друштва.Још двеми је столар Марко из Рековца направио пре 2 године, баш по мом укусу, и ове године ћу бар 1 населити.

 

Вести из Друштва...............................................................................................164

Пчелиња паша

 - Лаванда, З. Марковић...........................................................................................165

Лаванда (lavandula officinalis Chaix) је вишегодишња зељаста полужбунаста биљка. Иако је медитеранска биљка,успешно се населила у све европске земље. Код нас се може запазити у многим баштама засађена као декоративна биљка али и плантажно засађена на великим земљишним просторима (Сићевачка клисура)у комерцијалне сврхе за потребе фармацеутске и козметичке обраде због њене велике лековитости. Због своје медности  лаванда спада у групу најмедоноснијих биљака . Мед је одличног квалитета, ароматичног укуса, светложуте боје. За пчеларство ова биљка је од велике  важности  јер  пчелама даје одличну летњу пашу (јун-август ) али и треба упозорити пчеларе да лаванда не даје полена што негативно може да утиче на континуитет легла у том периоду. Поред тога ова биљка има још позитивне карактеристике које је чине све траженијом на светском тржишту.

Пчеларско тржиште - понуда и потражња....................................................166

 

-Продајем модификоване нове и половне ЛР кошнице (идеалне за двоматично пчеларење, 50% мање рада, мање опреме, а већи принос). Новак, Земун. 011/316-19-26 064/4-333-661

 

-Продајем 11 ЛР пчелињих друштава са комплет кошницама на три наставка. Арсовски Доца 064/194-63-02

 

-Продајем пчеле на ДБ и АЖГ рамовима. Славко Грубишић 011/21-90-067 065/21-90-067

 

-Вршим откуп шумског меда и багремца, Моб: 064-140-33-88

 

-Продајем пчелиња друштва на АЖГ рамовима. Марјановић 064/502-44-27

 

-Продајем пчелиња друштва у ДБ 10 кошницама старим две године. Анђелковић 060/30-80-259

 

-Од 15. маја продајем спарене матице, зреле матичњаке, пчелиња друштва и ројеве на ЛР рамовима. Мија Тел. 064/230-30-79

 

-Продајем ДБ ројеве, Милош. Тел. 061/639-50-74

 

-Продајем друштва на ДБ и АЖ-ГРОМ раму, пред багрем. Испорукау кошницама купца. Цена зависи од јачине друштва и времена испоруке.Колунџић Радован, Падинска Скела - Бесни Фок Тел. 064/613-98-46

 

-Младе, квалитетне матице од маја на пчелињаку Зечевић. Тел.060/30-80-252

 

-Произвоидња и продаја ЛР кошница, комплет или појединачни делови, веома повољно и квалитетно. Тел: 063/538-555

 

-Врхунске матице Биљане Стаменковић! Испорука према редоследу пријављивања. Лице за контакт и пријаву Слободан Чумић. Тел: 063 44 44 39

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас145
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2356
mod_vvisit_counterОвог месеца19213
mod_vvisit_counterУкупно778587