Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара", бр. 4/2018

Изашао је априлски број „Београдског пчелара“. Погледајте садржај и изводе из објављених  чланака

Реч уредника.........................................................................................................88

                О Божи смо писали често,  разним поводима и дешавањима.Рекли смо доста, износили чињенице, откривали истине...Да ли је било довољно?

Живот човеков је склопљен од успона и падова; мање-више свако је то доживео на сопственом примеру.И речено је пуно пута – није срамота, није несрећа посрнути и пасти већ се не дићи и усправити! А управо је живот Боже Петровића најбољи пример те човекове упорности, борбе да се иде напред и досегне жељени циљ.

Још нешто краси човеков живот и пут којим корача - дело које оставља иза себе.Божа се може похвалити многим успесима на личном, породичном или пословном пољу.За нас, као пчеларе и чланове Друштва, важан је допринос који је дао на унапређењу наше професије и изградњи и очувању организације којој припадамо.За то смо увек говорили „хвалати“.И данас, кад је решио да оде у заслужену „пензију“  понављамо: ХВАЛА!

 

 

 ● Подсетник радова по месецима

 - Ставови и савети, Б. З. ..........................................................................................89

За максимално ефективно искоришћавање паше, друштво мора имати не само пчеле излетнице, које сакупљају и доносе нектар из поља, већ и младе пчеле у кошници које примају нектар, прерађују гтга у мед, одлажу у саће и затварају воштаним поклопцима.

Група младих пчела треба да буде довољно велика да би успела да преради у мед сав нектар који се доноси.Ствар је у томе што ниво паше у природи умногоме одређује редослед сакупљања и прераде нектара.На слабој паши пчеле сакупљачице саме одлажу у ћелије саћа донети нектар.При обилној паши, пак, у друштву се појављује посебна група младих пчела, примачица нектара.Управо та група пчела, с максимално развијеним ждрелним жлездама, учествује у преради нектара.При преради нектара пчеле додају у њега секрет ждрелне жлезде који садржи фермент - инвертазу.Инвертирајућа способност инвертазе код пчела – примачица нектара 4-5 пута је већа него код пчела хранитељица.

 

Техника пчеларења

 - Додавање медишта за багремову пашу, М. Шљивић ........................................93

Проширивање простора у кошници омогућава пчелама смештај нектара, његову прераду у мед и складиштење. Проширивањем простора растерећује се насељеност кошнице и пчеле постају радно ангажованије, што доприноси и сузбијању нагона за ројењем. Не сме се закаснити са проширивањем простора у кошници, јер пчеле ће доносити нектар само ако имају место где ће га складиштити. Пчелама увек треба више места за складиштење нектара од простора који је потребан за складиштење меда чије цеђење се очекује. Ово је у пчеларству познато као „феномен празног простора“. Разлог за овакву потребу је велика количина воде у нектару који доносе пчеле. Такав унети нектар, пре или после инвертовања, пчеле одлажу у танким слојевима у више ћелија како би испарио вишак воде. Славко Јаковљевић је некада, преко Радио Београда, суботум ујутру често говорио: ,,Велики простор у кошници при јаком уносу делује изразито стимулативно“. У књизи „Пчеларство и економика пчеларења“, аутора Бранка Рељића, наведено је: „Боље је сувушан наставак него недостатак једног рама. Ако мед пада као киша, онда канте треба наместити тако да у њих пада“. Значи, онда када има меда, требало би и благовремено додати медишта. Недостатак простора дестимулише пчеле за сакупљање нектара и друштво тежи ројењу. Закључак је, свакако, да неблаговремено проширивање простора смањује принос, јер пчеле немају простор за смештај донетог нектара. Сваким кашњењем у том погледу, нектар који је требао да буде сакупљен и складиштен, одлази у неповрат.

 - Округла лета, Р. Колунџић....................................................................................97

Овде ћу покушати да пренесем нека своја искуства и запажања везана за кружна лета на кошницама.  Наравно, не очекујем да ће се сви сложити са мном везано за ова лета.  Покушаћу да пренесем своје искуство и укажем, по мом мишљењу на предности коришћења ових лета.

Још давне 1990 године када сам почео пчеларити, наследио сам кошнице које су имале на сваком наставку кружно лето. Од самог почетка ова лета су ми се свиђала и умногоме олакшавала рад око пчела. Последњих 10 година на кошницама имам само ова лета, тренутно на преко 250 кошница. Класична лета и полетаљке сам укинуо, јер су ми се показала непотребна.

 - Стање саћа и пролећни развој, Б. Петровић.......................................................101

Један од тих чинилаца пчелињег гнезда, од кога зависи бржи или спорији развој друштва, јесте стање саћа. Када у гнезду постоји самомладо саће, развој легла је успорен. Младо саће не може да сачува топлоту изато се развој легла одвија спорије. Старије саће има више особина за одржавање и чување топлоте, па се, стога, легло на њему брже развија. Међутим, сасвим старо саће губи особине лаког загревања и чувања топлоте, па у погледу пролећног развоја легла делује веома лоше. Због тога се намеће потреба да се, у јесен, при узимљавању пчела, одаберу оквири и на њима формира гнездо које ће, у овом погледу, пружити оптималне услове сталног и равномерног пораста легла. Број таквих оквира за нормално пчелиње друштво не би требало да буде мањи од шест. Уколико је један од оваквих оквира са сасвим младим сатом, он може да делује негативно на развој легла, може да ограничи матицу у прелазу на погоднији сат.

 

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ.........................................................103

Опрема и прибор

 - Матична решетка, Д. Крецуљ..............................................................................104

Као и сви генијални проналасци, и матична решетка је у основи веома једноставна. Како изгледа то сви пчелари зању, чему служи сазнали смо, али многи не знају како заправо функционише. Начињена од дрвета, метала или пластике, она представља низ паралелних отвора кроз које могу да прођу радилице. Кроз овај размак не могу да се провуку трутови, али не и сама матицу. Ако би могла, како то да и она не прође?

Разлог је у инстинктивном страху од повреде. Знамо да је најосетљивији део матице  стомак. Манипулишући њоме, било да је стављамо у кавез или обележавамо, изузетно морамо пазити да је не ухватимо за стомачни део већ за леђни. Уколико би се то десило дошло би до повређивања осетљивог и рањивог репродуктивног апарата што би била непоправљива штета. Таква матица била би заувек изгубљена, а пчеле би је ускоро саме смениле.

 

 - Топљење воска руском пресом, Б. Трбојевић....................................................106

Постоје више начина топљења воска, овде ћу описати рад с такозваном руском пресом. Зашто сам се баш определио да направим и топим восак руском пресом. Једноставан разлог, искоришћење истопљеног воска је скоро 100% после пресовања остаје само сува дрождина која ми служи за задимљавање пчела. Сви до сада топионици које сам користио, нису дали очекиване резултате. Увек је један део воска остајао у дрождини, па сам решио направити и руску пресу.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас616
mod_vvisit_counterЈуче902
mod_vvisit_counterОве недеље5953
mod_vvisit_counterОвог месеца14207
mod_vvisit_counterУкупно749033