Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Matična (Hanemanova) rešetka

Slobodan Cvitkovac „Matična (Hanemnova) rešetka“, Beogradski pčelar, br. 5/2016.

Matična rešetka spada u pčelarski pribor.  To je pregrada kroz koju mogu da prolaze pčele radilice, ali ne i matica i trutovi. Otvori na rešetki su dimenzija 4,1 – 4,2 mm.

Matična rešetka može biti izradjena od drveta (sada vrlo retko), lima, plastike i žice. U poslednje vreme dominiraju rešetke od žice (gole ili plastificirane) i plastične (izlivene ili štancovane). Rešetke od lima se nisu pokazale najbolje, zbog toga što su dovodila do oštećenja krila kod pčela prilikom prolaska kroz njih.

 

Oblik i veličina matične rešetke su različiti i zavise od tipa košnice i namene. Tu postoji dosta šarolikosti. Jedni smatraju da rešetka treba da bude što veća (maksimalno, koliko je to moguće), dok drugi smatraju da može i treba da bude što manja.

O samoj opravdanosti upotrebe matične rešetke, u praktičnom pčelarstvu, postoje podeljena mišljenja. Jedni su vatreni pobornici njene upotrebe, dok su drugi vatreni protivnici njene upotrebe.

Matična rešetka je alat. Kao i svaki drugi alat, mora se pravilno koristiti. Inače, ne samo da od upotrebe nema koristi, nego nastaje direktna šteta i po pčelinje društvo i po pčelara.

Medjutim, pravilna upotreba matične rešetke opravdava njenu primenu i u odredjenoj tehnici pčelarenja daje pozitivne efekte.

U savremenom pčelarenju primenjuje se više tehničkih postupaka upotrebe matične rešetke.

U toku glavne paše rešetka služi da ograniči maticu na manji prostor i da je onemogući da položi veliko leglo. Uočeno je da veliko (otvoreno) leglo u toku glavne paše negativno utiče na prinos, jer angažuje veliki broj pčela radilica za ishranu i grejanje legla.

Pri jakim pašama, kada su veliki dnevni unosi, pčele unetim nektarom i same blokiraju maticu. Kada bi pčelar znao da će paša biti jaka, možda matična rešetka ne bi ni bila potrebna. Medjutim, pri slabijim pašama, kada je dnevni unos nektara manji, matica ima veliki (neograničen) prostor za polaganje jaja, na kraju paše imamo situaciju da je košnica puna legla, a skromna količina unetog meda. Kada paša prodje, veliko leglo se izvede i pojede i tu skromnu količinu sakupljenog meda. Tada je iskorišćenost paše minimalna.

Medjutim, ako pri takvoj, skromnoj, paši maticu ograničimo, oslibodićemo značajan deo pčela nege legla. Prigušićemo instinkt razvoja legla, a podstaći instikt sakupljanja hrane, što će i na skromnim pašama dati neki prinos meda. Posle paše zajednica sa ograničenom maticom će oslabiti, pa će smanjeni broj pčela trošiti manje meda iz zaliha, ukoliko posle paše nastupi bespašni period, što je čest slučaj.

Mora se, medjutim, napomenuti da rešetku treba upotrebiti na taj način da sva masa sakupljačica ne prolazi kroz plodište i rešetku, već da ulazi iznad plodišta, kroz leto na matičnoj rešetki, direktno u medište. U tom slučaju matična rešetka ne predstavlja prepreku kroz koju se mučno probija masa pčela, već samo predstavlja pregradu kroz koju ne može da prodje matica, a time u medištu dobijamo ramove oslobodjene legla i pogodne za vrcanje.

U poslednje vreme, iz razloga u koje ne bih ulazio u ovom tekstu, veći broj pčelara se opredeljuje za razne metode dvomatičnog (višematičnog) pčelarenja. U svim ovim tehnikama matična rešetka je neizostavan rekvizit, jer deli društvo (plodište) na dva dela, gde se, u jednom delu, nalazi jedna, a u drugom delu, druga matica.

U savremenim metodama pčelarenja veštačko razrojavanje pčelinjih društava je uobičajena mera. Kao najracionalniji postupak razrojavanja prihvaćen je Peletov sistem, jer se tim načinom dobija roj, a snaga osnovne zajednice se ne krnji. Bez upotrebe matične rešetke ovaj postupak se ne može primeniti.

Kod odgoja matica metodom presadjivanja larvi, matična rešetka je neizostavan rekvizit. Da bismo dobili jaja iste starosti, matica se zatvara u izolator koji je sačinjen od matične rešetke.

Takodje, pri formiranju odgajivačkih društava uz prisustvo matice (što se pokazalo kao najbolji postupak), matična rešetka je neophodan pribor.

Sve što je rečeno o upotrebi matične rešetke kod odgoja matica, važi i za postupke prikupljanja mleča.

Matična rešetka se može, uz potrebne adaptacije, upotrebiti u svim tipovima savremenih košnica. Pri tom, nije bitno da li rešetka pregradjuje košnicu horizontalno ili vertikalno.

Najvažnija stvar kod matične rešetke je da se ona upotrebi pravilno.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас616
mod_vvisit_counterЈуче902
mod_vvisit_counterОве недеље5953
mod_vvisit_counterОвог месеца14207
mod_vvisit_counterУкупно749033