Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Конзумирање пчелињих производа

др Видоје Кулић, Београдски пчелар 7 - 8, 2009.

Прополис  се у превентивне сврхе користи на више начина.

 Преко уста у облику алкохолног или воденог раствора, инхалацијом и преко коже и слузокоже премазивањем  алкохолним расвором .

Дневна превентивна доза прполиса ако се користи преко уста пијењем је 50 милиграма, а то је 20 капи  20 % алкохолног раствора .

 

Справља се 10, 20 или 30 процентни раствор, а дневна доза прополиса у капима се разблажи у води, чају или млеку, или се стави на коцку шећера и држи у устима док се не раствори..  Уста и нос се испирају  раствором прополиса у циљу заштите уста и грло од инфекција, парадентозе, кварења зуба, запаљења носа и синуса.  Стави се  40 капи 20 процентног алкохолног раствора прополиса у један децилитар млаке воде или чаја и уста се  исперу а грло прогргља два пута на дан после јела. Ако се прополис користи у сврху лечења, ова  наведена доза се обично дуплира или колико апитерапеут препоручи. Једна начелна препорука, која се лако памти, је да се  једна кап 30 процентног алкохолног раствора прополиса узима на килограм телесне масе на дан.

Може се користити и чист прополис тако што се куглица прполиса ваља у устима, например код зубобоље или болова у грлу. Често се чист прополис користи код промена на кожи на пример код скидања жуља (куријег ока) најчешће на нози, кад се стави плочица размекшаног прпополис на жуљ, залепи фластером држи 4-5 дана а кад се скине, орожали део испадне и жуљ нестаје. Приликом коришћења  читог прополиса  преко уста треба бити опрезан јер може да иритаира слузокожу и да се јави реактивно запаљење код осетљивих особа. Зато треба започети са благим раствором и ако нема нежељене реакције применити препоручену количину.

За превентивну намену користити прополис са медом у препорученим појединачним дозама  меда и прополиса.

Прополис се не користи неограничено, у превенцији се коритити повремено по неким препорукама  6 недеља у свако годишње доба, а у сврху лечења користи се  до излечења или како апитерапеут препоручи.

Контраиндикација за примену прополиса је преосетљивотст-алергија и интолеранција на прополис.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас298
mod_vvisit_counterЈуче760
mod_vvisit_counterОве недеље3101
mod_vvisit_counterОвог месеца13449
mod_vvisit_counterУкупно727931