Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Конзумирање пчелињих производа - мед

Београдски пчелар, 7 – 8, 2009. године

Др Видоје Кулић

 

 

Правилно и довољно конзумирање пчелињих производа штити здраље човека, јача одбранбену снагу ораганизма, штити од стреса, инфекције, малигних болести , успорава артерисклеротичне просесе, потстиче ослобађање организма од штетних материја које се уносе у организам  или се стварају у њему  метаболичним и другим процесима.

 

Доказано је да пчелињи производи делују против вируса у чему предњачи прополис и матични млеч.

Сви пчелињи производи имају снажно дејство против оксидационог  стреса, а то је стање када деструктивно дејство слободних радикала надвладају моћ организма да их неутралише и настају органски и функционални поремећају у многим органима,  Ако осидациони стрес дуго траје или ако се учестало јавља може доћи до: промена на крвним судовима што предходи инфаркту срца, шлогу; дијабетеса са свим последицама; патолошких промена у пробавном систему, (чир на желудцу и дванаестопалачном цреву, улцерозни колитис и карцином дебелог црева); болести коштано-зглобног ситема; склоности бактериским и вирусним инфекцијама; психичких и других болесних стања.  У мере борбе против последица стреса  поред многих дргих  спада исхрана природном здравом храном која има доста антиоксиданса, а пчелињи производи су ризница ових материја. Доказано је да је антиоксидациони капацитет пчелињих производа изузетно јак, у чему предњачи прополис и матични млеч. Нама пчеле, као на тацни, нуде те лековите и хранљиве материје и ако их правилно, довољно дуго (доживотно) и у довољној количини користимо, чини нас здравијим, виталнијим, толерантнијим и срећнијим; побољшавамо квалитет живота, продужавамо животни век, а тиме дајемо пример  потомству да нас следи. Комбинацијом пчелињих поизвода са другим природним намирницама и лековитим  биљем, сви позитивни ефкти на здравље се појачавају.

 

Како и колико, ми пчелари, користимо благодети пчелињих призвода, није честа тема на нашим скуповима и форумима, јер смо заокупљени болестима пчела и узроцима који угрожаваку пчеларство, па изгледа да нам је здравље пчела испред сопственог. Међутим, без здравих пчелара неће бити ни здравих пчела. Моје сазнање је да врло мали проценат пчелара користи, осим меда, друге пчелиње производе, полен, пергу, прополис и матични млеч. Чини ми се, да као што општа популација нашег становништва мало користи мед тако пчелари мало користе ове друге пчелиње производе.

Да би  поткрепио овај мој утисак, анкетитао сам један број  пчелара Војводине случајним избором из пчеларског именика (Кошница Војводине, Саве Ковчина, 2002), а и на предавањима у неколико пчеларских друштава, питао сам колико пчелари скупљају и  лично и у породици користе полен и пергу. Добио сам резултат који је потврдио  моје мишљење да пчелари лично, мало користе остале пчелиње производе. Свега два процента анкетираних је рекло да сакупе више од два килограма полена за једну сезону, а само један проценат лично потроши више од једног килограма годишње. Од анкетираних ни један није сакупљао полен за тржиште, мада, ја знам неке пчелара у Војводини који сакупљају полен за тржиште, не жале се на пласман и добит.

Честа питања на предавањима  су како и колико дуго се могу користити  пчелињи производи. Постоји бојазан да се не прекорачи количина која се узима у току дана, као и дужина коришћења.

Зато ћу укратно изнети најчешће препоруке из, мени доступне, пчеларске литературе  које су превентивне дневне дозе и колико дуго се могу користити пчелињи производи.

Количине које се користе у лечењу зависе од врсте болести, стања оног ко се лечи као и знања и искуства апитерапеута те о том неће бити речи.

 

МЕД се користи преко уста, најбоље растворен у води, млеку, чају или воћном соку и при узиманњу  што дуже задржати у устима да се део меда ресорбује преко слузнице уста, када директно прелази у крв.

Дневна доза је 100 грама (једна супена кашика  садржи 30 гр. меда, а кавена кашика10 грама) , а деца преко годину дана 1 грам на килограм телесне тежине. Дневна доза се дели  на три оброка и узима се најмање пола сата пре оброка хране.  Јутарњи оброк  меда треба да буде највећи око 40 посто дневе количине. Ако у току дана предстоји интезиван физички или психички напор, јутарња доза се може дуплирати.  Мед  се може користити неограничено дуго или се праве кратке паузе према жељи и укусу. Нарочито је важна јутарња доза меда и не би требало започети никакв посао, ни послати дете у школу без  кашике меда. Кашика меда у чаши воћног сока је еликсир за организам и стартна енергија  и расположење за почетак дневне активности.

Контраиндикација за примену меда је алергија и интолеранција на мед и шећерна болест, уз напомену да шећерна болест није апсолутна контраиндикација, ако дијету и терапију води дијабетолог који прописује и контролише дневни биланс угљених хидрата. Понекад се корисници меда жале на сметнје у желудцу након јутарњег узимања меда, а то се дешава ако се мед кашиком нерастворен прогута , зато се препоручује да се мед  раствори у води, млеку, чају или воћном соку и попије. Након оваквог начина конзумирања меда изузетно су ретке сметње у желудцу.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас119
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2330
mod_vvisit_counterОвог месеца19187
mod_vvisit_counterУкупно778561