Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара" за јануар 2018. године

Редакција „Београдског пчелара“ свима вама жели пуно здравља, среће и успеха у Новој 2018. Години.

Садржај „Београдског пчелара“ за јануар 2018.

Реч уредника..........................................................................................................4

За нас пчеларе протекла година није била добра и већина жели да је што пре заборави. Шта ће нам донети наредна, видећемо. Наше је да радимо и припремимо пчелиња друштва најбоље што знамо како би добре пашне прилике, којима се надамо, могли максимално да искористимо.

 

Подсетник радова по месецима

- Ставови и савети, Б. Зечевић ..............................................................................5

Престанком легла и образовањем зимског клубета у касну јесен, по Лебедову, започиње пети, завршни период у годишњем циклусу животне активности друштва. „У том периоду - пише Лебедев - повећава се активност фермената дехидрогеназе који служе као катализатори аноксибиотичког (анаеробног) дисања, помажући тиме повећање концентрације угљендиоксида у клубету и снижавање нивоа размене материје, а сагласно томе, јако умањење утрошкка хране.“

Техника пчеларења

- Плодишно саће као фактор успеха, Р. Костадиновић .......................................8

Продуктивност пчелињих друштава зависи од више фактора, а један од веома битних је свакако и квалитетно плодишно саће. Пчеле изграђују најквалитетније саће, и са најмање трутовских ћелија, у време бурног развоја пчелиње заједнице после смене зимских, дугоживећих пчела. Познато је да пчеле старости од 12 до18 дана, пролећно-летње генерације, имају највећу могућност лучења воска, па их у периоду воћно-маслачкове паше никако не треба штедети, већ им то омогућити, а на тај начин у великој мери умањујемо могућност појаве ројевог нагона, непожељног у условима савременог пчеларства. Али, код додавања првих сатних основа треба бити веома обазрив и пратити развој сваке пчелиње заједнице понаособ. Појава „белог саћа“ по рамовима поуздан је знак је да је време за додавање првих сатних основа.

 - Пролећни развој и оправданост..., В. Спасић.....................................................12

Шећер. Да ли заиста ова слатка материја може да загорча живот, и да буде својеврсна казна за пчелињу заједницу? Бројна научна истраживања и ставови о штетним последицама прихране пчела шећером, у било ком облику, то потврђују. Упркос таквом уверењу, пракса и услови у природи, из године у годину, све нас чешће приморавају, да посегнемо за овом супстанцом. Примењујем технику пчеларења у којој је полунаставак (висине 170 mm) саставни део плодишта (ЛР и ДБ-10), преко целе године. Његова првенствена намена је обезбеђење потребних залиха хране у свако доба године. Упркос томе, ретке су године, нарочито у последњој деценији, када нисам морао да интервенишем прихрањивањем шећером.  У тексту који следи, ниједним својим ставом и констатацијом, не желим да негирам сазнања и препоруке науке, да је једино мед идеална храна за пчеле и да свака његова замена шећером оставља последице по пчелињу заједницу. Али, ако се већ мора прихрањивати, нека то буде на прави начин и у право време. О томе је реч.

Здравствена заштита

 - Хмељом против варое, E. Rademacher................................................................17

Без обзира што постоје безбројне методе примене органских киселина у борби против варое, није престала интензивна активност у истраживању нових, пре свега, средстава на природној основи. Ово је битно и зато што већ постоје резистентне групе варое на синтетичке акарициде, али и због тога што процес регистрације нових средстава траје дужи низ година. Са детаљним испитивањем састојака хмеља и њиховог утицаја на вароу отпочело се још 2008. године. Дозвола за употребу једног, за практичну употребу „зрелог“ медикамента, може се очекивати у току следеће године.

 

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ.........................................................20

Апитерапија

- Алергија на убод пчела, прва помоћ и заштита, В. Кулић................................21

                             Алергија је прекомерна реакција организма на специфичну, иначе нешкодљиву, материју чак и онда када је она присутна у малој концентрацији.  Такве материје познате су под заједничким именом алергени. У порасту је алергија људи на разне материје из природе, па и на убоде инсеката, посебно пчеле, осе и стршљена. Енглески стручњаци показују да се последњих 10 година број алергичних особа повећао за седам пута.

Вести из Друштва

 - Редовна годишња скупштина..............................................................................23

 - Обавештење о чланарини....................................................................................24

- План предавања....................................................................................................24

Наши великани

 - Миливоје Бугарски..., Ж. Симин.........................................................................25

Личност Миливоја Бугарског, бившег зрењанинског учитеља, врсног пчелара – истраживача и значајног пчеларског писца и педагога живи још у сећању старијих пчелара, његових савременика, а угледно зрењанинско пчеларско друштво носи с поносом његово име. Међутим, млађи пчелари не знају или врло мало знају о његовом дугогодишњем и плодном раду на развоју и унапређењу нашег пчеларства. Не смемо их због тога кривити. Не знају из једноставног разлога што им ми старији нисмо пружили могућност сазнања.

Пчеларско тржиште понуда и потражња.......................................................26

 

Пчеларска дизалица и међуподљача за двоматио пчеларење. Произвођач-иноватор Новак Млинаревић.                      

Тел. 011/316-19-26; 064/4333-661

Услужно мељем шећер и мешам погаче, Миличко       

  Тел. 069/2425-281

Произвоидња и продаја ЛР кошница, комплет или појединачни делови, веома повољно и квалитетно.                              

Тел: 063/538-555, Милутин

Израђујем сатне основе од вашег воска на савременој машини.

                              Саво Тодоровић Тел: 011/81-27-2

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас138
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2349
mod_vvisit_counterОвог месеца19206
mod_vvisit_counterУкупно778579