Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара" за новембар 2017. године

Изашао је 201. Број „Београдског пчелара“ Ево садржаја и кратких извода из објављених чланака.

Реч  уредника.........................................................................................256

 

Дакле, као што сам напоменуо, чекају нас важни послови, пре свега око организовања наставе у нашој Школи пчеларства али и друге обавезе. До сада је пријављено преко педесет полазника а сигурно ће их бити и више до почетка „школске године“ који је заказан за понедељак,  06. новембара 2017. године. Уводно предавање, као и до сада, одржаће  проф. др Зоран

Станимировић. Предвиђено је да том приликом  полазнике поздрави заменик председника Слободан Чумић и да им у име Друштва пожели успешно „школовање“. Настава ће се одржавати  понедељком са почетом у 18 часова у просторијама у Молеровој бр. 13. Ако буде неких измена, полазници ће бити обавештени телефоном.

 

 

 

Подсетник радова по месецима

- Пчелињак у новембру, В. Спасић......................................................257

Са првим захлађењем, пчеле се збијају у гомилу, односно образују клубе. У вези са формирањем клубета, треба се подсетити, да са снижењем температуре до +13ºС и ниже, пчеле почињу да се концентришу близу лета, на деловима оквира из којих је изашло последње легло. У зависности од јачине, пчелиња друштва различито реагују у погледу снижавања темепературе и формирања зимског клубета. Јака пчелиња друштва почињу да формирају клубе при температури спољашњег ваздуха од +8ºС, средња при +10ºС, а слаба при темеператури до +12ºС. Око 75% површинне оквира, коју клубе заузима, јесу ћелије у којима нема меда. Ако пчеле морају да формирају клубе на сатовима испуњени медом, тада ће губици топлоте бити око три пута већи него код пчела које се налазе у празним ћелијама. Горњи део клубета, обухвата доње крајеве оквира са медом, што пчелама омогућава да увек имају загрејану храну у горњем делу клубета. Како пчеле троше храну тако се клубе помера навише.

Биологија пчела

 - Развој медоносне пчеле, Џејми Елис ...............................................261

Потпуна метаморфоза је када инсект пролази кроз четири животна стадијума: јаје, ларва, лутка и одрасла јединка. Уопштено говорећи, ларва и одрасла јединка веома се разликују по изгледу, начину исхране, понашању, итд. Сходно томе, одрасле и незреле јединке обично се не такмиче за исту храну. Незрела ларва храни се и одбацује спољашни омотач (преоблачи се) неколико пута током развоја. Последње преоблачење ларвице дешава се током стадијума лутке. Ова фаза обележена је периодима поста и ограничене покретљивости, али истовремено значајне физиолошке активности јединке. Ово је тренутак када незрела јединка прелази из стања налик црвићу у стање одрасле јединке. Зрела лутка преоблачи се задњи пут дајући потпуно зрелу форму инскета. Медоносне пчеле развијају се на овај начин.

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ.......................................269

Занимљива техника пчеларења

- Једно искуство - једна кошница, М. Удовичић................................270

 

Може звучати бесмислено, али Народна кошница није пројектована да се са њом ради, него да се са њом не ради. Њен конструктор није је наменио пчеларима већ традиционалном сеоском домаћинству у коме нема економских и практичних услова за радну специјализацију као ′пчеларство′, или ′повртарство′, или ′коњарство′... У екстензивној пољопривреди очекује се да домаћинство буде економски независно и то првенствено кроз производњу свих пољопривредних производа за своју употребу. Тако, пчеле су биле извор најјефтинијег заслађивача – меда, као и воска. Господа по градовима и тада су преферирала скуп шећер увезен из колонија, па о неком тржишту меда није могло да се говори. У једном тренутку прогрес је уништио традиционално сеоско домаћинство, вршкаре су изашле из моде, а преостало сељаштво је почело да се специјализује према пољопривредним делатностима: воћари, виноградари, ратари, пчелари... У Француској је пре 100 година дошло до ситуације сличне овој: у селу у коме држим кошнице локално становништво од мене купује мед. Јер, пчеларење професионалном опремом као што су ДБ или ЛР кошница захтева пун ангажман: интелектуални, емотивни и физички. У супротном – не само да нема успеха него се лако и брзо уђе у финансијски минус. Народна кошница пројектована је да попуни простор између не-држања кошница уопште и високе посвећености пчеларству (професионалне или аматереске).

 

Вести из Друштва

- Обележавање годишњице Друштва..................................................275

- Писмо из Крњаче................................................................................276             У Дому ученика пољопривредне школе ПК  „Београд” почела је са радом пчеларска секција, чији је координатор (дипломирани инжењер пољопривреде) васпитач Ненад Филиповић. Њене чланове предестављају ученици: Никола Урошевић, Стефан Васић, Ненад Саџак, Данило Беновић, Милош Максимовић, Видоје Антонић, Александар Драјић, Дарко Грујичић, Милица Шуша и Милица Иванчевић. Уз добру сарадњу кооридинатора са Друштвом пчелара „Београд“ члановима пчеларске секције је омогућено да похађају школу пчеларства у току 2016/17 године.

 

In memoriam

- Десимир Јевтић....................................................................................277

Природа га је обдарила многим талентима и све што је радио, радио је са успехом: привредник, универзитетски професор, српски премијер, сликар, пчелар... Родитељи му одредише да буде ковач а он искова своју судбину далеко од очеве ковачнице на понос породице и родног Левча.

Десимир Јевтић – Деско рођен је 16. децембра 1938.  године у Крушевцу где је завршио гимназију. На Машинском факултету у Београду је дипломирао 1962. године. Магистрирао је и докторирао техничке науке.

 

Пчеларско тржиште понуда и потражња.....................................278

 

                        Услужно мељем шећер и мешам погаче, Миличко Тел. 069/2425-281

                        Произвоидња и продаја ЛР кошница, комплет или појединачни делови, веома повољно и квалитетно. Тел: 063/538-555, Милутин

                        Пчеларска дизалица и међуподљача за двоматио пчеларење. Произвођач-иноватор Новак Млинаревић. Тел. 011/316-19-26; 064/4333-661

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас122
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2333
mod_vvisit_counterОвог месеца19190
mod_vvisit_counterУкупно778564