Садржај "Београдског пчелара" - октобар 2017.

Бранислав Зечевић, уредник "Београдског пчелара"               Садржај 200. јубиларног броја „Београдског пчелара“

Реч заменика председника....................................................................................................................228

Док читате наш омиљени часопис Београдски пчелар са поносом могу да Вас обавестим да је Организациони одбор 43. Међународног сајма Пчеларства „ТАШМАЈДАН 2017“ кога је чинио комплетан Извршни одбор Друштва, завршио све послове и припреме за предстојећи сајам. Биће то као и сваке године Догађај за памћење.

Подсетник радова по месецима

1. Пчелињак у октобру, Б Зечевић, Ж. Симин..................................................................................................... 229

У данашње време здравствено стање пчела добија прворазредни значај и представља  најважнији предуслов  доброг зимовања пчелињих друштава. Треба схватити да евентуална болест неће сама од себе „нестати“ и да здравствену заштиту требамо „укалкулисати“ у редовне послове на пчелињаку. Ово се нарочито односи на вароозу. Без сталне, адекватне и правовремене заштите од варое (али и од других болести), пчелиња друштва не могу опстати. И увек „ослушнимо“  шта  кажу  стручњаци који се научно баве овом материјом: о узроцима настајања болести, начину лечења, лековима и препаратима које треба употребити,  штетним последицама... Јер ако свако од нас буде „испитивао“ и експериментисао на свом пчелињаку,  тражећи „своје“ спасоносно решење, од пчеларења неће бити ништа.

...Након свега поставља се питање, који је начин уређивања зимског пчелињег гнезда од стране пчелара најбољи?

Лаконски одговор би био: Ниједан! А нешто другачији одговор би гласио: Дајмо могућност пчелама да саме „уреде“ место за своје зимско клупче, да саме образују своје гнездо за зимовање, јер њихов инстинкт је много, много сигурнији од нашег знања у том погледу. (Ж. Симин)

Технологија пчеларења

1. Помоћна друштва и чување резервних матица................................................................................................234

Свако од нас је у својој пчеларској пракси искусио вредност и значај резервних матица.  Овај значај утолико је већи ако се узму у обзир промењени услови пчеларења.Сетимо се само климатских промена, разноразних загађења којима смо свакодневно изложени, нестајања многих биљних врста и стим у вези поремећаја пашних прилика, експанзије пчелињих болести са којима се све теже боримо...Овакви неповољни услови нарочито долазе до изражаја током зимовања.Наравно да се то одражава и на матицу, њену носивост и способност презимљавања.Кад се томе дода и њена старост (о чему не водимо довољно рачуна) онда је разумљив значајан проценат „изгубљених“ матица током зимског периода.

Јубилеј

• Двестоти број Београдског пчелара, Г. Поповић.............................................................................................237

Захваљујући ентузијазму Председника Друштва приступио сам припреми првог броја. Садржај овог броја био је више него скроман. Све предлоге предложио је сам Председник а осим ''месечника'' за јануар сви прилози били су информативног карактера. У рубрици In memoriam био је објављен говор председника Боже Петровића на сахрани, тада секретара Друштва Трифуна Дамјановића. То је било најмање што је Друштво могло да учини за трагичну смрт свог секретара беликог борца за правду и људе у немилим догађајима који су нас све задесили крајем 2000.г.

1. Јубиларни 200. Број. М. Букилић......................................................................................................................241

Група, лажних петооктобраша из 2000. Предвођена двојицом доцената београдског универзитета извршила је 6. октобра „пуч“ и насилно запосела просторије у Молеровој 13 (један се поставио за председника СПОС-а, а други за уредника“Пчелара“ и председника Савеза пчелара Југославије!!!??? Истог дана пучисти су прекинули Конгрес Апиславије (Удружење средњоевропскиј и балканских земаља), који је био у току и тако обрукали све пчеларе Србије. Овај поступак председник Чизмарик прекоментарисао је : „Каква брука, каква брука зар ово да чине пчелари и факултетски професори“!

1. Честитка, Д. Крецуљ........................................................................................................................................242

Многим медијима сам за хонораре продавао, нашем „Београдском пчелару“ увек даривао, искрено и безрезервно свих ових 200 бројева давао као свом најмилијем. Била је ту и „Дејанова мала школа пчеларства“, „Тамо амо по челарском свету“, „Кутак за почетнике“, „Апимемеотолошка прогноза“, “Портрети великана” и још много тога. Године су се низале, нешто од тога је и у овом броју, но немирног духа, што је особина свих нас пчелара, вазда пун идеја за нешто ново, али и у служби нашег Друштва и  часописа да понудим(о) оно што је пчеларима тренутно актуелно. Хтео бих зато, у овом јубиларном броју, да вам се свима захвалим што сте као верни читаоци одржавали и подржавали ту моју позитивну енергију надајући се да ћемо се још дуго дружити на овим страницама.

1. Поштовани пчелари, Б. Зечевић.........................................................................................................................244

Када сам у априлу 2009.године учествовао у уређивању стотог броја „Београдског пчелара“ (као „асистент“ Георгију Поповићу, тадашњем уреднику) нисам могао ни замислити да ћу наредних више од осам година уређивати наш часопис и дочекати на истом месту и други значајан јубилеј, двестоти број.Сећам се, тада сам радио као секретар Друштва, једног мартовског јутра 2009.дошао је у Молерову  Г.Поповић и предложио ми да се прихватим уређивања часописа.Као гром из ведра неба!

Кутак за почетнике

1. Поленова зрнца у меду, Г.Ф. Таранов.................................................................................................................245

У мед доспева такође полен који спада са површине тела младих пчела у кошници, које још не излећу ради сакупљања нектара.У огледу пчелама су давали шећерни сируп који, наравно, није имао поленових зрна.Ипак, у поклопљеним ћелијама шећерне хране било је нађено 900 поленових зрна у једном граму меда.Због тога у меду добијеном из нектара само једне биљке, увек се налази незнатна примеса полена и других биљака, али полен основне биљке увек преовлађује.

Апиметеоролошка прогноза, Д. Крецуљ..........................................................................................................246

Писма читалаца

1. Искуства у борби против варое, Р. Костадиновић..............................................................................................247

Навршило се 40 година од када је, у новембру месецу 1976. године, вароа по први пут дијагностикована на простору Југославије у општини Димитровграг (проф. др Мирослава Лолин, Факултет ветеринарске медицине у Београду) .  Од тада она задаје огромне проблеме пчеларима и данас се сматра непријатељем број један у савременом пчеларству.

Описаћу свој начин третмана који примењујем последњих двадесетак година  и то са доста успеха.

• Занимљивисти

1. Свадбени лет, М. Букилић........................................................................................................................................249

Дуго сам и ја, каo „млади“ пчелар веровао у ту скаску. Чак сам више пута, као гост на разним ТВ станицама и другим медијама, занесено говорио о „свадбеном путу матице“, малтене да она „путује“ у белој свадбеној хаљини...Но, пракса и лично „завириваље“ је тај лепи „свадбени пут“ видела као бруталну љубав, са пристанком . Како сам присуствовао том животном, природном чину – оплодњи?

mod_vvisit_counterОве недеље2073