Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Priprema rezervne hrane

Dejan Kreculj, „Beogradski pčelar“, septembar 2014. Godine

Os Svetog Ilije, sunce sve milije, narodna je mudrost koja odražava početak laganog smiraja prirode i neumitnog puta u zimu. Na pčelinjaku aktivna sezona medobranja je završena i to pčelinja društva osećaju po smanjenom unosu. Dani su sve kraći i sunce, sve niže na horizontu, prelazi svoj put. To je jasan znak pčelaru da mora preduzeti sve potrebne radnje da bi svoja društva kvalitetno pripremio za zimovanje.

Da bi zimovanje bilo uspešno potrebno je obezbediti dovoljno zdravih pčela i ostaviti dosta dobre zimnice. Sada je trenutak da se upotpune rezerve pčelinje hrane. Ukoliko u košnici nema dovoljno kvalitetnog meda, ovaj nedostatak treba nadoknaditi prihranom sa šećernim sirupom. Bitno je da se prihrana završi dok je u društvu letnjih pčela, koje će i onako biti zamenjene. Nećemo dopustiti da naporni posao prerade sirupa rade zimske pčele i time se iznuruju i skraćuju svoj vek.

 

U svakom pčelinjem društvu potrebno je da imamo petnaestak kilograma kvalitetnog meda. Ovaj med treba da bude rasporedjen u okvirima u kojima će se nalaziti pčelinje klube, a njegova lokacija već se lako može utvrditi pogledom na plodište. Med treba da bude svetao, nikako medljika. Medljika je med sa izuzetno mnogo mineralnih materija, što ga čini kvalitetnim za ljudsku upoterbu, ali je za zimovanje pčela poguban. U njemu ima mnogo nesvarljivih materija, što za pčele, u zimskim mesecima, predstavlja nerešiv problem. Poznaje se po tamnoj boji i pčele ga ne poklapaju. Ukoliko medljike nema mnogo, prihranjivanjem šećernim sirupo, u težinskom odnosu dva dela šećera i jedan deo vode, u količini od četiri do pet litara, obezbediće se hrana za bezbedno zimovanje.

Mnogi pčelari koriste, a praksa pokazuje da su u pravu, vitaminske preparate, aditive za pčele, kakav je, na prime, Forsapin. To je potpuno bezopasna materija i njena uloga je da pospeši opšte stanje pčelinje zajednice, poput aditiva koji se koriste u drugim granama stočarstva. Sada, kada se pčele pripremaju za zimovanje, on je višestruko koristan. Pre svega, pospešuje opšte stanje svih radilica koje se nalaze u košnici, u boljoj su kondiciji, pa kvalitetnije ishranjuju maticu koja više zaleže, tako i leglo, čineći svoje naslednice vitalnijim, a one su te koje treba da dočekaju proleće. Znači, stvaramo više kvalitetnih pčela za zimu. Ko ima mogućnosti, može da spravlja sirup sa surutkom, zamenjujući vodu ovom, biološki vrednom, namirnicom.

Kod košnica nastavljača potrebno je osloboditi sav prostor pčelama uklanjanjem matične rešetke. Mnogi mladi pčelari u dilemi su da li treba uzimljavati u gornjem ili donjem nastavku košnice. Pčelariti treba u skladu sa prirodom, nikako ne raditi protiv nje zbog nekih svojih hirova. U LR košnici dovoljan prostor za jednu pčelinju zajednicu su dva nastavka. Njih treba dati pčelama da posednu. Ukoliko su matica i njena zajednica vitalnije, biće im potrebno više svežeg vazduha i matica će svoje gnezdo približiti letu. Slabija, starija ili zbog nekog drugog, samo njima znanog, razloga zimljivija matica i njeno društvo povući će se u gornje telo gde je toplije. Tako ne činimo nikakvo nasilje nad ovim majušnim bićima; one, ipak, najbolje znaju gde će im biti najugodnije.

Izrazito slaba pčelinja društva neophodno je pripojiti jačim. Medišta sada nisu potrebna, pa ih je potrebno ukloniti i zaštititi od voskovog moljca. Za pčelare koji u medištima koriste isključivo devičansko saće, gde se nikada nisu izlegale pčele, ovaj posao je lak jer su moljcu omiljen zalogaj satovi sa obiljem kokona.

Legla je sve manje i zate se mora pristupiti radikalnom uklanjanju varoe. Krajem leta i početkom jeseni ona kreće u pohode, pa je ima i na pčelinjacima gde nije zapažena u znatnijem broju. Seobe sa paše na pašu, izuzetno pogoduju njenom širenju. Zato sada treba tretirati košnice nekim od preparata, a kod nas, ima više vrsta registrovanih. Zbog rezistencije parazita potrebno je uvek koristiti drugi, bez obzira što smo predhodnim bili zadovoljni.

Leta na košnicama treba suziti, jer u bespašnom periodu, a posebno kada se vrši prihranjivanje sirupom, velika je opasnost od grabeži. Široka leta sada nisu potrebna, velike vrućine su prošle, a ne treba zaboraviti i na opsnost od osica.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас348
mod_vvisit_counterЈуче593
mod_vvisit_counterОве недеље5013
mod_vvisit_counterОвог месеца15681
mod_vvisit_counterУкупно709049