Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

Садржај "Београдског пчелара" бр. 1/2019

Бранислав Зечевић, уредник часописа "Београдски пчелар"

Дозволите да вама и вашим најмилијим у име редакције упутим искрене жеље за добро здравље, срећу и благостање у Новој 2019.години; народу миран живот а држави Србији, нашој отаџбини, просперитет и напредак.Срећна Нова Година!

Реч уредника.......................................................................................1

Савремени пчелари, поготово професионалци, поседују читав низ модерних техничких уређаја којима прате и предвиђају пашне прилике.Једно од таквих средстава је и СМС вага која може помоћи да се брзо реагује и пчелињак лоцира на место где ће се „убрати“ највећи принос у датом тренутку.У неким земљама постоје и организоване службе које прикупљају овакве (и сличне) податке.

 

Pčele ne vole vlagu

Dejan Kreculj, „Beogradski pčelar“, 12/2017.

Moderna merna tehnika omogućila je brojna istraživanja odnosa vlažnosti i temperature u košnici i odnosa ovih parametara u unutrašnjosti i okolini košnice. O tome, u časopisu „Bee World“, P. Johanson je napisao sledeće:“Pri spoljnoj dnevnoj temperaturi od 18 stepeni Celzijusa, kada je relativna vlažnost vazduha bila 60%, temperatura u košnici se kolebala od 20 do 25 stepeni, a relativna vlažnost u košnici kretala se na nivou 40 – 60 %. Noću, pri spoljnoj temperaturi od 13 stepeni i relativnoj vlažnosti od 96 %, temperatura je u košnici bila 17,5 stepeni, a u pčelinjem klubetu 20 – 30 s6tepeni Celzijusa. Relativna vlažnost u košnici bila je 70 – 90 %, dok je klubetu ostajala ista kao i u toku dana.

 

Садржај новембарског броја часописа "Београдски пчелар"

 

Реч уредника..........................................................................................................256

 

 

Иза успеха увек стоје неки људи и био би ред да се помену, поготово када све протекне добро и без већих проблема. У овом случају то није баш лако јер је велики број њих учествовао у захтевном послу какав је организација оваквих манифестација. Допринос су дали многи чланови Друштва, људи ангажовани са стране и готово сви чланови Извршног одбора. Зато је немогуће све њих побројати а да се неко не осети заборављеним. Ипак, издвојићу неке који су, по анализама које је правио ИО по завршетку Сајма, пружили највише.

 

Jaka i slaba pčelinja društva tokom zime

Slavomir Popović, „Bg pčelar“, 2/2006

Jaka pčelinja društva (sa preko 20.000 pčela, sa oko 2 kg meda po ulici pčela, sa 2 – 3 rama sa pergom) u toku zime optimalno dobro zimuju: troše najmanje hrane (po kilogramu pčela) i najmanje se iznuruju u toku zime trošeći hranu. U jakim pčelinjim društvima pčele su kvalitetne, vitalne, duže žive, dobro zimuju, a u toku proleća obezbedjuju pčelinjem društvu intezivan rezvoj.

Jaka pčelinja društva, inače, ne samo u toku zime, već i tokom cele godine, su najbolji lek protiv mnogih bolesti pčela. U jakim pčelinjim društvima pčelinje leglo se najbolje neguje, a pčele koje se legu iz takvog legla su kvalitatne, vitalne.

 

Mišljenje prof. Krivcova o zagrevanju košnice

Georgije Popović „Beogradski pčelar“, br. 11/2006

Na postavljeno pitanje prof.  Krivcovu, šta misli o zagrevanju košnica, on je odgovorio: „Kada nema legla nekorisno je zagrevati košnicu, a kada ga ima, u proleće i kada su nestabilni vremenski uslovi, zagrevanje košnice se manifestuje pozitivno.“

Ovom stavu prof. Krivcova ja bih samo dodao: nestabilni uslovi, kod nas, ranije otpočinju nego u Rusiji, pa bi bilo uputno da se sa zagrevanjem – dodavanjem utopljavajućeg materijala, otpočne već polovinom januara, sa pojavom prvog legla.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас246
mod_vvisit_counterЈуче841
mod_vvisit_counterОве недеље1887
mod_vvisit_counterОвог месеца16129
mod_vvisit_counterУкупно664793