Београдски пчелар

Reč predsednika

Poštovane koleginice i kolege,

Još jedanput je pobedila sloga i snaga koja vlada u rukovodstvu Društva pčelara "Beograd".
Zbog veoma lošeg odnosa koji smo imali od strane kolega iz Beogradskog Udruženja Pčelara bili smo prinuđeni da im početkom 2017. godine otkažemo gostoprimstvo i boravak u jednom delu naših prostorija u Molerovoj 13.
Taj loš odnos se ogledao u stalnom ometanju našeg rada u organizaciji Tašmajdanskog sajma, prizivanju raznih inspekcija (finansijskih, komunalnih, poljoprivrednih...), slanja pisama našim članovima da se učlane u BUP do podizanja tužbi Privrednom sudu i Osnovnom sudu. Povrh svega na ročištima su davali lažne izjave među kojima su prednjačili bivši predsednik BUP-a Božidar Gašić  i član IO SPOS-a Slađan Simonović.
Povrh svega tražili su sastanke sa našim rukovodstvom koje smo odbijali, jer sa onima koji nas tuže nema razgovora.
Naše društvo je dobilo sve sporove a dug Beogradskog Udruženja Pčelara na ime dosuđenih sudskih troškova je dostigao 90.000,00 dinara.
Sloga koja vlada u Rukovodstvu našeg Društva je primer za sva pčelarska društva i udruženja u Srbiji. Mi smo pokazali svoju snagu, strpljivost i razboritost da rešavamo probleme u našem radu i da činimo sve za dobrobit svih beogradskih pčelara a ne samo pčelara našeg Društva. Tu prvenstveno mislim na 19 miliona dinara koje će kroz podsticaje dobiti pored pčelara našeg Drustva pčelara "Beograd" i pčelari BUP-a, Društvo pčelara Ripanj, Društvo pčelara Barajevo, Društvo pčelara Lazarevac, Društvo pčelara Obrenovac i drugi. Svima njima je ovaj medeni kolač u vidu košnica, vrcaljki, otklapača, topionika obezbedilo naše rukovodstvo Društva pčelara "Beograd" zajedno sa Sekretarijatom za privredu grada Beograda, na čemu im se ovom prilikom zahvaljujem. Dobili su svi beogradski pčelari koji su predali ispravnu i kompletnu dokumentaciju.
Pokazali smo kao i do sada da smo najorganizovanije i najozbiljnije društvo pčelara u Srbiji.
Zato nastavljamo sa našim velikim aktivnostima prvenstveno misleći na organizaciju 44. Međunarodnog sajma pčelaratva "TAŠMAJDAN 2018", organizaciju Dana evropske baštine i 120-godišnjicu postojanja Društva pčelara "Beograd". Sigurni smo da će biti uspešno jer je sve u našim  složnim rukama.

Садржај "Београдског пчелара", бр. 7 - 8, 2018. године

Садржај двоброја за  јул/август  2018. године са кратким изводима објављених текстова.

Реч председника Друштва...................................................................................172

Поштоване колегинице и колеге,

Још једанпут је победила слога и снага која влада у руководству Друштва пчелара Београд.

Због веома лошег односа које смо имали од стране колега из Београдског Удружења Пчелара били смо принуђени да им почетком 2017. године откажемо гостопримство и боравак у једном делу наших просторија у Молеровој 13

Садржај "Београдског пчелара", бр. 6/2018

Садржај и изводи објављених текстова из јунског броја „Београдског пчелара“

Реч уредника..........................................................................................................144

Ове године ћемо прославити 120 година постојања. То је сигурно права прилика да се прозбори о многим догађајима, о којима смо мало говорили, да се присетимо људи чија смо имена помало заборавили.

Садржај "Београдског пчелара", бр. 4/2018

Изашао је априлски број „Београдског пчелара“. Погледајте садржај и изводе из објављених  чланака

О Божи смо писали често,  разним поводима и дешавањима.Рекли смо доста, износили чињенице, откривали истине...Да ли је било довољно?

Живот човеков је склопљен од успона и падова; мање-више свако је то доживео на сопственом примеру.И речено је пуно пута – није срамота, није несрећа посрнути и пасти већ се не дићи и усправити! А управо је живот Боже Петровића најбољи пример те човекове упорности, борбе да се иде напред и досегне жељени циљ.

Још нешто краси човеков живот и пут којим корача - дело које оставља иза себе.Божа се може похвалити многим успесима на личном, породичном или пословном пољу.За нас, као пчеларе и чланове Друштва, важан је допринос који је дао на унапређењу наше професије и изградњи и очувању организације којој припадамо.За то смо увек говорили „хвалати“.И данас, кад је решио да оде у заслужену „пензију“  понављамо: ХВАЛА!

Matična (Hanemanova) rešetka

Slobodan Cvitkovac „Matična (Hanemnova) rešetka“, Beogradski pčelar, br. 5/2016.

Matična rešetka spada u pčelarski pribor.  To je pregrada kroz koju mogu da prolaze pčele radilice, ali ne i matica i trutovi. Otvori na rešetki su dimenzija 4,1 – 4,2 mm.

Matična rešetka može biti izradjena od drveta (sada vrlo retko), lima, plastike i žice. U poslednje vreme dominiraju rešetke od žice (gole ili plastificirane) i plastične (izlivene ili štancovane). Rešetke od lima se nisu pokazale najbolje, zbog toga što su dovodila do oštećenja krila kod pčela prilikom prolaska kroz njih.

Још чланака...