Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

О мерама пролећног развоја

 

 

Бранислав Зечевић  "Bg pčelar" 3/2016.

 

У размишљању о пролећном развоју пчелиње заједнице као полазиште могу се узети два става. Први, кога још увек многи заступају (и практикују) јесте да пчелињу заједницу треба „пустити“ да се сама развија, без интервенција од стране пчелара. Ако се већ нешто предузима, то треба свести на минимум уз што мањи број отварања кошнице. У суштини, ово мишљење и пракса која из њега проистиче, као основ узимају стри- ктно поштовање биолошких законитости пчелиње заједнице. „Пчеле најбоље знају“ крилатица је коју је изнедрило овакво гледиште.

 

Садржај "Београдског пчелара", бр. 3/2019

Ево садржаја и извода из објављених чланака у мартовском броју „Београдског пчелара“

Реч уредника.........................................................................................60

 

Истина, имали смо и до сада, нарочито у фебруару, прилике за увид и општу оцену стања наших пчелињих заједница. Треба рећи да је ова зима за пчеле била добра и на већини локација је погодовала успешном презимљавању. „Претекле“ су и оне заједнице које се, иначе, не остављају да зимују - мали нуклеуси, недовољно припремљени касни ројеви, чак и оплодљаци са „шаком“ пчела. Њихова корист у пчелињаку ће се показати кад, приликом детаљног прегледа, наиђемо на безматак, трутушу или на ислужену, стару матицу са „шареним леглом“.

 

 

Mart mesec

Slavomir Popović, „Beogradski pčelar“, br. 3/2006.

Mart mesec je jedan od najkritičnijih perioda razvoja  pčelinjih društava, naročito slabijih, kod kojih je priliv mladih pčela manji od uginuća starijih (zimskih pčela).

U martu je u pčelinjem gnezdu oko 35 stepeni Celzijusa, sa sve većom količinom legla, iz dana u dan. Da bi matica intenzivno polagala jaja u toku marta, potrebno je održavati navedenu temperaturu u gnezdu i obezbediti kvalitetnu mikro klimu u pčelinjem društvu. Taj zadatak ne mogu podjednako uspešno da izvrše slabija i jaka pčelinja društva.

 

Садржај "Београдског пчелара" бр. 1/2019

Бранислав Зечевић, уредник часописа "Београдски пчелар"

Дозволите да вама и вашим најмилијим у име редакције упутим искрене жеље за добро здравље, срећу и благостање у Новој 2019.години; народу миран живот а држави Србији, нашој отаџбини, просперитет и напредак.Срећна Нова Година!

Реч уредника.......................................................................................1

Савремени пчелари, поготово професионалци, поседују читав низ модерних техничких уређаја којима прате и предвиђају пашне прилике.Једно од таквих средстава је и СМС вага која може помоћи да се брзо реагује и пчелињак лоцира на место где ће се „убрати“ највећи принос у датом тренутку.У неким земљама постоје и организоване службе које прикупљају овакве (и сличне) податке.

 

Pčele ne vole vlagu

Dejan Kreculj, „Beogradski pčelar“, 12/2017.

Moderna merna tehnika omogućila je brojna istraživanja odnosa vlažnosti i temperature u košnici i odnosa ovih parametara u unutrašnjosti i okolini košnice. O tome, u časopisu „Bee World“, P. Johanson je napisao sledeće:“Pri spoljnoj dnevnoj temperaturi od 18 stepeni Celzijusa, kada je relativna vlažnost vazduha bila 60%, temperatura u košnici se kolebala od 20 do 25 stepeni, a relativna vlažnost u košnici kretala se na nivou 40 – 60 %. Noću, pri spoljnoj temperaturi od 13 stepeni i relativnoj vlažnosti od 96 %, temperatura je u košnici bila 17,5 stepeni, a u pčelinjem klubetu 20 – 30 s6tepeni Celzijusa. Relativna vlažnost u košnici bila je 70 – 90 %, dok je klubetu ostajala ista kao i u toku dana.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас350
mod_vvisit_counterЈуче593
mod_vvisit_counterОве недеље5015
mod_vvisit_counterОвог месеца15683
mod_vvisit_counterУкупно709051