Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

Конзумирање пчелињих производа

др Видоје Кулић, Београдски пчелар 7 - 8, 2009.

Прополис  се у превентивне сврхе користи на више начина.

 Преко уста у облику алкохолног или воденог раствора, инхалацијом и преко коже и слузокоже премазивањем  алкохолним расвором .

Дневна превентивна доза прполиса ако се користи преко уста пијењем је 50 милиграма, а то је 20 капи  20 % алкохолног раствора .

 

Конзумирање пчелињих производа - мед

Београдски пчелар, 7 – 8, 2009. године

Др Видоје Кулић

 

 

Правилно и довољно конзумирање пчелињих производа штити здраље човека, јача одбранбену снагу ораганизма, штити од стреса, инфекције, малигних болести , успорава артерисклеротичне просесе, потстиче ослобађање организма од штетних материја које се уносе у организам  или се стварају у њему  метаболичним и другим процесима.

 

Садржај "Београдског пчелара" за јануар 2018. године

Редакција „Београдског пчелара“ свима вама жели пуно здравља, среће и успеха у Новој 2018. Години.

Садржај „Београдског пчелара“ за јануар 2018.

Реч уредника..........................................................................................................4

За нас пчеларе протекла година није била добра и већина жели да је што пре заборави. Шта ће нам донети наредна, видећемо. Наше је да радимо и припремимо пчелиња друштва најбоље што знамо како би добре пашне прилике, којима се надамо, могли максимално да искористимо.

 

Садржај "Београдског пчелара" за новембар 2017. године

Изашао је 201. Број „Београдског пчелара“ Ево садржаја и кратких извода из објављених чланака.

Реч  уредника.........................................................................................256

 

Дакле, као што сам напоменуо, чекају нас важни послови, пре свега око организовања наставе у нашој Школи пчеларства али и друге обавезе. До сада је пријављено преко педесет полазника а сигурно ће их бити и више до почетка „школске године“ који је заказан за понедељак,  06. новембара 2017. године. Уводно предавање, као и до сада, одржаће  проф. др Зоран

Станимировић. Предвиђено је да том приликом  полазнике поздрави заменик председника Слободан Чумић и да им у име Друштва пожели успешно „школовање“. Настава ће се одржавати  понедељком са почетом у 18 часова у просторијама у Молеровој бр. 13. Ако буде неких измена, полазници ће бити обавештени телефоном.

 

Садржај "Београдског пчелара" - октобар 2017.

Бранислав Зечевић, уредник "Београдског пчелара"               Садржај 200. јубиларног броја „Београдског пчелара“

 

Реч заменика председника....................................................................................................................228

Док читате наш омиљени часопис Београдски пчелар са поносом могу да Вас обавестим да је Организациони одбор 43. Међународног сајма Пчеларства „ТАШМАЈДАН 2017“ кога је чинио комплетан Извршни одбор Друштва, завршио све послове и припреме за предстојећи сајам. Биће то као и сваке године Догађај за памћење.

 

Подсетник радова по месецима

  1. Пчелињак у октобру, Б Зечевић, Ж. Симин..................................................................................................... 229

У данашње време здравствено стање пчела добија прворазредни значај и представља  најважнији предуслов  доброг зимовања пчелињих друштава. Треба схватити да евентуална болест неће сама од себе „нестати“ и да здравствену заштиту требамо „укалкулисати“ у редовне послове на пчелињаку. Ово се нарочито односи на вароозу. Без сталне, адекватне и правовремене заштите од варое (али и од других болести), пчелиња друштва не могу опстати. И увек „ослушнимо“  шта  кажу  стручњаци који се научно баве овом материјом: о узроцима настајања болести, начину лечења, лековима и препаратима које треба употребити,  штетним последицама... Јер ако свако од нас буде „испитивао“ и експериментисао на свом пчелињаку,  тражећи „своје“ спасоносно решење, од пчеларења неће бити ништа.

...Након свега поставља се питање, који је начин уређивања зимског пчелињег гнезда од стране пчелара најбољи?

Лаконски одговор би био: Ниједан! А нешто другачији одговор би гласио: Дајмо могућност пчелама да саме „уреде“ место за своје зимско клупче, да саме образују своје гнездо за зимовање, јер њихов инстинкт је много, много сигурнији од нашег знања у том погледу. (Ж. Симин)

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас415
mod_vvisit_counterЈуче549
mod_vvisit_counterОве недеље964
mod_vvisit_counterОвог месеца10625
mod_vvisit_counterУкупно494484