Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

Boca

Petar Pantelić, ''Beogradski pčelar'', br. 1/2006.

Opšte poznata biljka. Zbog dubokog korena stabla i listova obraslih bodljama stoka je ne pase. Boca izuzetno dobro podnosi sušu. Vrlo lako se razmnožava semenom.  Iste godine u kojoj je posejana, nikne i formira nekoliko prizemnih listova. Sledeće godine nastavlja da raste i formira stablo sa crveno - ljubičastim cvetovima. Boca je veoma izdašna, kada je u pitanju nektarska paša. Evo primera. Dvehiljadite godine je bila strašna suša, sa ekstremnim dnevnim temperaturama. Čak je i suncokret podbacio. Retko koje društvo je imalo meda za cedjenje. Dvadesetak dana kasnije većina društava je imala puna medišta. Ramovi su se beleli, med je bio poklopljen. Prosek je bio dvadesetak kilograma crvenkastog, prozirnog meda. Možda je najbolji primer koliko boca može zamediti 2001. godina.

 

Koliki je gubitak pčela u toku zimovanja

Zoran Milanović, Pitanja i odgovori, ''Beogradski pčelar'', br. 10/2010.

Gubitk pčela u toku zimovanja zavisi od više faktora i jedan od njih je i jačina uzimljene zajednice. Zajednica sa uzimljenom jačinom od 4 - 5 ulica pčela (duboki ramovi) gubi po jednoj ulici oko 32,9 grama, odnosno ukupno od 1.316 do 1.645 pčela. Zajednica sa 6 - 7 ulica gubi 19,2 grama pčela po ulici, odnosno ukupno 1.152 do 1.344 pčela. Društvo sa 8 - 9 ulica zazimljenih pčela, gubi, tokom zime 9,4 grama po ulici, odnosno ukupno 752 do 846 pčela.

 

Polenova zrna u medu

G. F. Taranov ''Beogradski pčelar'', br. 10/2017.

Osim tečne faze u medu se uvek nalaze mikroskopske tvrde čestice - zrnca polena, koja, bez obzira na prečišćavanje u mednom želudcu, dospevaju u med zajedno sa nektarom. Pošto svaka vrste biljaka ima karakterističnu veličinu, oblik i boju polenovih zrnaca, to po polenu, koji se nalazi u medu, može da se odredi sa kojih biljaka je sakupljen nektar. Polenska analiza meda je osnovni objektivni način koji omogućuje, dosta pouzdano, da se ceni o poreklu meda.

 

Medenjaci

Radmila Zečević, ''Beogradski pčelar'', br. 9/2014

Verovatno nema domaćice, bar medju starijom generacijom,koja svoje kulinarske veštine nije oprobala u spremanju medenjaka. Ova poslastica je od davnina prisutna na našim trpezama, možda i zbog brzog i jednostavnog načina pripreme. Kolač se može dugo čuvati, a materijal za njegovu izradu je relativni jeftin i dostupan većini.

 

Prenošenje bolesti medom i priborom

Zoran Milanović, ''Beogradski pčelar'', be.10/2014

Često slušamo i čitamo da ne treba pčele prihranjivati medom , zbog moguće zaraze američkom kugom ili nrkom drugom zaraznom bolesti. Tvrdnje su tačne, ako je ned izvrcan iz košnica sa oboleleim pčelinjim zajednicama. Njega ne treba koristiti. Medjutim, treba znati da svaki med nije zaražen i da je med najbolja ishrana za pčele. Bolest se prenosi mnogo češće sa priborom i alatom koji se koristi na pčelinjaku: razrojavanjem, stresanjem pčela istom četkom na celom pčelinjaku, radom sa zaraženim rukama, bilo na pčelinjaku ili pripremi ramova, satnih osnova, hrane, pčelarskom odećom, neletom pčela i dr.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас207
mod_vvisit_counterЈуче287
mod_vvisit_counterОве недеље1791
mod_vvisit_counterОвог месеца5777
mod_vvisit_counterУкупно1145533