Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

Садржај "Београдског пчелара", бр. 4/2018

Изашао је априлски број „Београдског пчелара“. Погледајте садржај и изводе из објављених  чланака

Реч уредника.........................................................................................................88

                О Божи смо писали често,  разним поводима и дешавањима.Рекли смо доста, износили чињенице, откривали истине...Да ли је било довољно?

Живот човеков је склопљен од успона и падова; мање-више свако је то доживео на сопственом примеру.И речено је пуно пута – није срамота, није несрећа посрнути и пасти већ се не дићи и усправити! А управо је живот Боже Петровића најбољи пример те човекове упорности, борбе да се иде напред и досегне жељени циљ.

Још нешто краси човеков живот и пут којим корача - дело које оставља иза себе.Божа се може похвалити многим успесима на личном, породичном или пословном пољу.За нас, као пчеларе и чланове Друштва, важан је допринос који је дао на унапређењу наше професије и изградњи и очувању организације којој припадамо.За то смо увек говорили „хвалати“.И данас, кад је решио да оде у заслужену „пензију“  понављамо: ХВАЛА!

 

Matična (Hanemanova) rešetka

Slobodan Cvitkovac „Matična (Hanemnova) rešetka“, Beogradski pčelar, br. 5/2016.

Matična rešetka spada u pčelarski pribor.  To je pregrada kroz koju mogu da prolaze pčele radilice, ali ne i matica i trutovi. Otvori na rešetki su dimenzija 4,1 – 4,2 mm.

Matična rešetka može biti izradjena od drveta (sada vrlo retko), lima, plastike i žice. U poslednje vreme dominiraju rešetke od žice (gole ili plastificirane) i plastične (izlivene ili štancovane). Rešetke od lima se nisu pokazale najbolje, zbog toga što su dovodila do oštećenja krila kod pčela prilikom prolaska kroz njih.

 

Конзумирање пчелињих производа

др Видоје Кулић, Београдски пчелар 7 - 8, 2009.

Прополис  се у превентивне сврхе користи на више начина.

 Преко уста у облику алкохолног или воденог раствора, инхалацијом и преко коже и слузокоже премазивањем  алкохолним расвором .

Дневна превентивна доза прполиса ако се користи преко уста пијењем је 50 милиграма, а то је 20 капи  20 % алкохолног раствора .

 

Конзумирање пчелињих производа - мед

Београдски пчелар, 7 – 8, 2009. године

Др Видоје Кулић

 

 

Правилно и довољно конзумирање пчелињих производа штити здраље човека, јача одбранбену снагу ораганизма, штити од стреса, инфекције, малигних болести , успорава артерисклеротичне просесе, потстиче ослобађање организма од штетних материја које се уносе у организам  или се стварају у њему  метаболичним и другим процесима.

 

Садржај "Београдског пчелара" за јануар 2018. године

Редакција „Београдског пчелара“ свима вама жели пуно здравља, среће и успеха у Новој 2018. Години.

Садржај „Београдског пчелара“ за јануар 2018.

Реч уредника..........................................................................................................4

За нас пчеларе протекла година није била добра и већина жели да је што пре заборави. Шта ће нам донети наредна, видећемо. Наше је да радимо и припремимо пчелиња друштва најбоље што знамо како би добре пашне прилике, којима се надамо, могли максимално да искористимо.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас381
mod_vvisit_counterЈуче448
mod_vvisit_counterОве недеље3952
mod_vvisit_counterОвог месеца10219
mod_vvisit_counterУкупно525014