Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА ЈАНУАР МЕСЕЦ 2020. ГОДИНЕ

Садржај „Београдског пчелара“ за јануар 2020. године.

Реч уредника ...........................................................................4

Пред Нову годину, баш у време кад једни другима упућујемо лепе жеље за добро здравље, срећу, успех у послу... стиже пчеларима једна „честитка“, нимало пријатна а свакако узнемиравајућа и обесхрабрујућа. „Запримили“ смо је у облику вести коју су објавили готово сви медији у Србији а која гласи: „У шлеперу багремовог меда из Србије који је извезен у Норвешку пронађен је забрањени антибиотик па ће мед бити враћен извознику“. Даље се наводи које су количине забрањеног антибиотика нађене у узорку, ко је вршио анализу и на крају додаје да „извозник ће због тога претрпети штету од око 100.000 евра“

● Подсетник радова по месецима

-Апиррогноза вадемекум - јануар, Д. Крецуљ ........................ 5

Већина пчелара сматра да је зимовање период мировања пчела. Међутим, они који су више заинтересовани за живот пчела и боље проучили литературу, а чешће навраћали у пчелињак у ово време, ослушкивали кошнице појединих друштава, могли су да запазе да је то привид, да ни две суседне кошнице не зимују једнако. Као и све у природи, тако и пчелиње заједнице нису једнаке и нема пчелињака на коме су све друштва уједначена и зимују једнако.

● Техника пчеларења

- Квалитетно плодишно саће.., Р. Костадиновић...................... 8

Продуктивност пчелињих друштава зависи од више фактора, а један од веома битних је свакако и квалитетно плодишно саће. Пчеле изграђују најквалитетније саће, и са најмање трутовских ћелија, у време бурног развоја пчелиње заједнице после смене зимских, дугоживећих пчела. Познато је да пчеле старости од 12 до18 дана, пролећно-летње генерације, имају највећу могућност лучења воска, па их у периоду воћно-маслачкове паше никако не треба штедети, већ им то омогућити, а на тај начин у великој мери умањујемо могућност појаве ројевог нагона, непожељног у условима савременог пчеларства. Али, код додавања првих сатних основа треба бити веома обазрив и пратити развој сваке пчелиње заједнице понаособ. Појава „белог саћа“ по рамовима поуздан је знак је да је време за додавање првих сатних основа.

- Кемеровски систем пчеларења, Превод  Б. Милета..................... 12

 

Sadržaj ''Beogradskog pčelara'' za decembar 2019. godine

Садржај децембарског броја „Београдског пчелара“

 

Реч уредника..............................................................................283

На крају смо старе године која за пчеларе није била сјајна. Напротив, могли бисмо рећи – једна од лошијих у последње време.  Многи ће чак рећи  - најгора коју памте.  Паше оскудне, меда мало а што нас највише брине,  припреме за зимовање обављене у лошим условима. Требало је доста рада, умешности и улагања да се стање поправи. Да ли смо у томе успели, видећемо на пролеће. Но, без обзира на све, желим на почетку да вам  се обратим са неколико пригодних речи.

 

Matica i prinos

dr Georgije Popović, ''Beogradski pčelar'', 4/2008

Podaci koji slede preuzeti su iz strane literature (Krivcov, Lebedev), a kogu biti veoma korisni svakom pčelaru u odabiranju najpogodnijeg načina pčelarenja ili korekcije već prihvaćenog načina. Ovi podaci ukazuju na značajne mogućnosti ''manipulacije'' maticom, a sve u cilju dobrog prinosa. 

1. Prinos hrane u košnicu, u periodu od izgradnje matičnjaka do izlaska matice iz matičnjaka, prosečno je umanjen za 25,6 %.

2. U periodu od izlaska matice iz matičnjaka, do pojave prvih jaja, posle njenog sparivanja, pčele u košnicu unesu 40,7 % manje         hrane, nego kod kontrolnih društava.

3. Od pojave jaja u društvu od mlade matice, narednih 12 - 18 dana, dolazi do skokovitog unosa hrane u košnicu, prosečno za         155,3 %, u odnosu na kontrolna društva.

4. Pčele posle oduzimanja matice rade umanjenim intenzitetom 27 dana, a pri zameni matice zrelim matičnjakom, 18 dana.

5. Društva sa mladom, jednogodišnjom maticom sakupe 42,4 % više meda, a sa dvogodišnjom maticom 20,8 % više, u                     poredjenju sa društvima sa trogodišnjom maticom.

 

Gornje leto na košnicama

Mileta Marković, ''Beogradski pčelar'', br. 10/2015

ovo pitanje odnosi se na košnice koje se uzimljavaju na dva (LR) ili tri tela (Farar) i slične tipove u kojima se zimsko klube nalazi u gornjim delovima košnice. Obilaskom više pčelinjaka, u bližoj i daljoj okolini, uočio sam da su gornja leta negde otvorena, a negde zatvorena. Svi vlasnici tih pčelinjaka su imali razloge za takve odluke i na neki način, svi su bili u pravu, odnosno svi su imali razloge zbog kojih su gornja leta držali otvorenim ili zatvorenim. Pokušaću da analiziram šta je pozitivno, a šta je negativno i u jednom i u drugom slučaju.

 

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА НОВЕМБАР МЕСЕЦ 2019. ГОДИНЕ

Садржај „Београдског пчелара“ за месец новембар 2019.

 

●Реч председника Друштва...............................................256

 

Припреме су протекле у веома добрим односима. Предлози и одлуке које су доношене у периоду припреме за Сајам су биле веома маштовите и квалитетне. Изабрали смо веома добру тему и предавача за ударни дан субота 05.10.2019. на сајму што је резултирало веома добром посећеношћу предавању. Доктор Видоје Кулић је пред препуним аудиторијумом презентовао своје предавање под називом „Незгоде на пчелињаку и прва помоћ“. Све чешћа појава оса и стршенова и све већи проблеми које грађани имају са њима, привукла је велики број Београђана на ово одлично предавање.

 

● Подсетник радова по месецима

- Поуке и препоруке - новембар, Р. Дуловић. ............. 258

Савремени српски пчелари не уносе пчеле у мрачне зимовнике. Савремене кошнице пчелама обезбеђују сигурно зимовање на отвореном, али да место буде тихо и суво увек је неопходно. Ако је пчелар урадио све што је требало до половине октобра, онда у новембру једини посао је, већ дуже времена код српских пчелара устаљен третман оксалном киселином, последњи обрачун са вароом. О начину примене ОК писано је већ доста у нашим часописима. Како направити најбољи проценат ОК у шећерном сирупу, код нас највише је писао мр хемије Јово Марковић, а његова је и препорука да припремљени раствор треба одмах и употребити. Дужим стајањем, поготову ако се не чува у хладном, у припремљеном раствору ОК ствара се хидроксиметилфурфурол, ХМФ отрован је и за пчеле и за људе. Устаљена је рецептура да се 35 гр. кристала ОК раствори у литар шећерног сирупа 1 према 1( шећер вода) добро промућка, да се кристали ОК растворе . Битно је истаћи да вода мора бити дестилована, да се кристали ОК не везују за кристале у води. Италијански стручњак проф. Нанети у својим предавањима истиче да шећера у раствору може бити и нешто више, јер је синергијска компонента, појачава учинак ОК. Како овај раствор убија вароу има више различитих тврдњи, нама пчеларима и није важно, битно је да је делотворан, а ОК је најјевтиније средство које користимо против пчелињег крпеља.

 

● Техника пчеларења

- Јесењи губици пчела, В. Спасић ................................. 261

Последњи масовни губици пчела, већ током јесени, у Србији, били су 2007. године (Р. Живадиновић, 2008).Релативно блага зима 2006/2007. године узроковала је ранији почетак размножавања варое. Томе је погодовало и повољно пролеће. Онда је уследио је дуг топли и сушни период. Пчеле су трутове истерале из кошнице знатно раније, због беспашног и сушног периода, већ почетком друге половине јуна, што је раније више од месец дана, од уобичајеног термина. Са престанком гајења трутовског легла,  вароа је много раније прешла у радиличко легло и оштетила га. Оштећене пчеле нису могле да одгаје довољно квалитетно потомство чак ни у идеалним условима, којих, уз то, није ни било, јер се сушни период продужио до почетка јесени.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас419
mod_vvisit_counterЈуче826
mod_vvisit_counterОве недеље1245
mod_vvisit_counterОвог месеца23142
mod_vvisit_counterУкупно964414