Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА СЕПТЕМБАР МЕСЕЦ 2019. ГОДИНЕ

● Реч уредника..................................................................................200

Да прозборим нешто и о пчеларским темама.  По многим пчеларима са вишедеценијским искуством ова година се може сврстати у најгоре, не само по приносима већ и кад је у питању опште стање пчелињих заједница;  мало пчела, мало легла, још мање резерви хране (меда и перге),  изнурене разним болестима (видљивим и скривеним) ... Једини „спас“ да се нешто поправи била је прихрана шећером. Међутим – шећер је шећер и сви добро знамо какве невоље може донети, поготово његова прекомерна и неблаговремена употреба.

 

Подсетник радова по месецима 

- Поуке и препоруке - септембар, Р. Дуловић.............................. 201

     По тим солстицијским, космичким приликама крајем јула, или почетком августа  у пчелињим заједницама  настају изузетно велике и значајне промене, и све су оне у циљу припрема да пчелиња заједница преживи дугу и хладну зиму. Почетак ових промена сигурно зависи од климатских и пашних прилика места где је пчелиња заједница настањена, а и од расе  пчела.У Србији август је изузетно топао и сув то условљава раст посебне флоре, цветница са којих пчеле скупљау нектар и полен. Дневно принављање нектара је смањено, а унети нектар сигурно се доста разликује од оног пролећног. Матица је престала да залеже неоплођена јаја из којх би се испилили трутови, мушки чланови пчелиње заједнице. У мудрој организацији живота кошнице они су током зиме непотребни, само би јели храну, а њоме се  мора мудро располагати. Ако трутова још има у кошници пчеле их истерују, онемогуће им приступ храни, тако изгладнелим живот ће им се нагло скратити.

 

Техника пчеларења

- Јесењи радови на пчелињаку , С Ракочевић................................ 205

Без обзира што већина пчелара зна шта им ваља чинити у овом месецу, ја ћу изнети моју припрему за добро (квалитетно) зимовање пчела. У њу спадају:

а) Здрава ијака друштва са квалитетном матицом у већини случајева добијеној сопственом производњом на свом пчелињаку (систем пресађивања, матичњаци тихе смене…).

б) Добра, више него довољна залиха квалитетне хране правилно распоређене у кошницама.

ц) Правилна вентилација у кошницама за јесење – зимски период.

 

Bagremac

Dejan Kreculj "Beogradski pčelar", 5/2013

Kada se završi bagremova paša mnogi pčelari pokreću svoje karavane košnica na lipu. Neki se, pak, opredeljuju ka prostorima priobalja reka ili razgranatoj mreži kanala koji obiluju gustim žbunjem sa listićima nalik na bagrem - odlaze na bagremac.

 

Šta učiniti sa jakim društvom, ako glavna paša izostane

"Beogradski pčelar" 7/8 2006.

U predhodnim godinama se dešavalo da pčelinje društvo, na

primer, za bagremovu pašu dostigne potrebnu jačinu za unos nektara, a bagrem podbaci (ili pada neprestano kiša ili bagrem izmrzne ili budu visoke temperature, pa bagrem propadne). Tada je u pčelinjem društvu velika teskoba i puna nezaposlenost velikog broja sabiračica - samo oko 20.000 pčela opslužuje maticu (hrani i neguje leglo), a ostali deo pčela nema posla. Velika je opasnost da dodje do rojevog nagona. Nešto se mora učiniti.

 

О мерама пролећног развоја

 

 

Бранислав Зечевић  "Bg pčelar" 3/2016.

 

У размишљању о пролећном развоју пчелиње заједнице као полазиште могу се узети два става. Први, кога још увек многи заступају (и практикују) јесте да пчелињу заједницу треба „пустити“ да се сама развија, без интервенција од стране пчелара. Ако се већ нешто предузима, то треба свести на минимум уз што мањи број отварања кошнице. У суштини, ово мишљење и пракса која из њега проистиче, као основ узимају стри- ктно поштовање биолошких законитости пчелиње заједнице. „Пчеле најбоље знају“ крилатица је коју је изнедрило овакво гледиште.

 

Садржај "Београдског пчелара", бр. 3/2019

Ево садржаја и извода из објављених чланака у мартовском броју „Београдског пчелара“

Реч уредника.........................................................................................60

 

Истина, имали смо и до сада, нарочито у фебруару, прилике за увид и општу оцену стања наших пчелињих заједница. Треба рећи да је ова зима за пчеле била добра и на већини локација је погодовала успешном презимљавању. „Претекле“ су и оне заједнице које се, иначе, не остављају да зимују - мали нуклеуси, недовољно припремљени касни ројеви, чак и оплодљаци са „шаком“ пчела. Њихова корист у пчелињаку ће се показати кад, приликом детаљног прегледа, наиђемо на безматак, трутушу или на ислужену, стару матицу са „шареним леглом“.

 

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас291
mod_vvisit_counterЈуче919
mod_vvisit_counterОве недеље1210
mod_vvisit_counterОвог месеца13031
mod_vvisit_counterУкупно843457