Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

Kvalitet hrane u zimskim rezervama

Miljko Šljivić, ''Beogradski pčelar'' 7/8 - 2017.

Trošenjem hrane pčele proizvode energiju koja ih greje tokom zime.Nesvarljive materije iz potrošene hrane se skupljaju u debelom crevu i izlaskom n pročisni let pčele ih izbacuju. Ako u toku zime ima više pogodnih dana za pročisne letove, pčele će se češće prazniti i bolje zimovati. Ukoliko budu nepovoljni uslovi, doći će do gomilanja nesvarljivih materija i pražnjenja unutar košnice. Medljika je posebno opasna, ali moramo znati i sledeće. Pčelari, u toku letnje paše, često imaju u košnicama tamni med za koji tvrde da je medljikovac. Medjutim, medljikovac pčele ne zatvaraju i on je loš za zimovanje pčela. Ako je, pak, med zatvoren, iz iskustva mnogih pčelara koji imaju takav med na svojim pčelinjacima, znamo da on nije problematičan za zimovanje pčela, bez obzira na tamnu boju.

 

Hrana kao faktor dobrog zimovanja

Miljko Šljivić, ''Beogradski pčelar'' 7/8 - 2017

Da bi pčelinje društvo prezimilo i uspešno se razvilo do rane prolećne paše, potrebna je količina hrane od 17 - 20 kg. U periodu od 1. oktobra do 31. marta, pćele, u proseku, potroše manje od 9 kg hrane, a u svakom trenutku u košnici treba da ima najmanje 8 kg zaliha hrane. Ako sve to saberemo, dobijamo minimum od 17 kg hrane za dobro prezimljavanje. 

 

Pčelarski aksiomi

Odlomak iz Langstrotove knjige ''Praktična rasprava o košnici i medonosnoj pčeli'' - preveo Ivan Umeljić, ''Beogradski pčelr'' 7-8/2013

U pčelarstvu postoji nekoliko prvih principa, koje svaki pčelar mora poznavati kao slova svoje azbuke.

1. Nakon bogatog mednog obroka, pčele nikada neće napasti pčelara.

2. Pčele će uvek biti miroljubive ukoiliko im se sladak nektar učini dostupnim.

 

Matična rešetka - da ili ne?

Ilija Zečević ''Beogradski pčelar'' 5/2012

Mišljenja o Hanemanovoj rešetki su podeljena, jedni pčelari smatraju da ovu rešetku ne treba koristiti, a drugi smatraju da je matična rešetka nezamenjiva u savremenom pčelarstvu. Pripadam onoj grupi pčelara koja se slaže sa upotrebom matične rešetke, ali strogo vodim računa kada je ona potrebna u košnici. 

 

Slaba matica - unapred planirani gubitak

Franjo Tomažin ''Beogradski pčelar'', 6/2006

Kakvih sve matica ima

Na ovo pitanje veći broj pčelara u Srbiji dali bi sledeći odgovor: ''Za dobrog pčelara, svaka matica je dobra''. Pravi odgovor je dao slovenački pčelar Anton Janša, davne 1771. godine, u knjizi pisanoj na nemačkom jeziku:''Daj mi dobru maticu, daću ti puno meda''.

Pčelinje društvo, više od milion godina, za svoje potrebe uzgaja tri vrste matičnjaka - kada želi da se roji - rojidbene, usled slučajnog gubitka matice - prinudne i tihom smenom, kada matica ostari ili iz bilo kog razloga naglo smanji broj položenih jaja. 

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас360
mod_vvisit_counterЈуче520
mod_vvisit_counterОве недеље2574
mod_vvisit_counterОвог месеца6515
mod_vvisit_counterУкупно1072754