Београдски пчелар

Садржај "Београдског пчелара", бр. 7 - 8, 2018. године

Садржај двоброја за  јул/август  2018. године са кратким изводима објављених текстова.

Реч председника Друштва...................................................................................172

Поштоване колегинице и колеге,

Још једанпут је победила слога и снага која влада у руководству Друштва пчелара Београд.

Због веома лошег односа које смо имали од стране колега из Београдског Удружења Пчелара били смо принуђени да им почетком 2017. године откажемо гостопримство и боравак у једном делу наших просторија у Молеровој 13

Садржај "Београдског пчелара", бр. 6/2018

Садржај и изводи објављених текстова из јунског броја „Београдског пчелара“

Реч уредника..........................................................................................................144

Ове године ћемо прославити 120 година постојања. То је сигурно права прилика да се прозбори о многим догађајима, о којима смо мало говорили, да се присетимо људи чија смо имена помало заборавили.

Садржај "Београдског пчелара", бр. 4/2018

Изашао је априлски број „Београдског пчелара“. Погледајте садржај и изводе из објављених  чланака

О Божи смо писали често,  разним поводима и дешавањима.Рекли смо доста, износили чињенице, откривали истине...Да ли је било довољно?

Живот човеков је склопљен од успона и падова; мање-више свако је то доживео на сопственом примеру.И речено је пуно пута – није срамота, није несрећа посрнути и пасти већ се не дићи и усправити! А управо је живот Боже Петровића најбољи пример те човекове упорности, борбе да се иде напред и досегне жељени циљ.

Још нешто краси човеков живот и пут којим корача - дело које оставља иза себе.Божа се може похвалити многим успесима на личном, породичном или пословном пољу.За нас, као пчеларе и чланове Друштва, важан је допринос који је дао на унапређењу наше професије и изградњи и очувању организације којој припадамо.За то смо увек говорили „хвалати“.И данас, кад је решио да оде у заслужену „пензију“  понављамо: ХВАЛА!

Matična (Hanemanova) rešetka

Slobodan Cvitkovac „Matična (Hanemnova) rešetka“, Beogradski pčelar, br. 5/2016.

Matična rešetka spada u pčelarski pribor.  To je pregrada kroz koju mogu da prolaze pčele radilice, ali ne i matica i trutovi. Otvori na rešetki su dimenzija 4,1 – 4,2 mm.

Matična rešetka može biti izradjena od drveta (sada vrlo retko), lima, plastike i žice. U poslednje vreme dominiraju rešetke od žice (gole ili plastificirane) i plastične (izlivene ili štancovane). Rešetke od lima se nisu pokazale najbolje, zbog toga što su dovodila do oštećenja krila kod pčela prilikom prolaska kroz njih.

Конзумирање пчелињих производа

др Видоје Кулић, Београдски пчелар 7 - 8, 2009.

Прополис  се у превентивне сврхе користи на више начина.

Преко уста у облику алкохолног или воденог раствора, инхалацијом и преко коже и слузокоже премазивањем  алкохолним расвором .

Дневна превентивна доза прполиса ако се користи преко уста пијењем је 50 милиграма, а то је 20 капи  20 % алкохолног раствора .

Још чланака...