Београдски пчелар

Садржај новембарског броја часописа "Београдски пчелар"

Реч уредника..........................................................................................................256

Иза успеха увек стоје неки људи и био би ред да се помену, поготово када све протекне добро и без већих проблема. У овом случају то није баш лако јер је велики број њих учествовао у захтевном послу какав је организација оваквих манифестација. Допринос су дали многи чланови Друштва, људи ангажовани са стране и готово сви чланови Извршног одбора. Зато је немогуће све њих побројати а да се неко не осети заборављеним. Ипак, издвојићу неке који су, по анализама које је правио ИО по завршетку Сајма, пружили највише.

Jaka i slaba pčelinja društva tokom zime

Slavomir Popović, „Bg pčelar“, 2/2006

Jaka pčelinja društva (sa preko 20.000 pčela, sa oko 2 kg meda po ulici pčela, sa 2 – 3 rama sa pergom) u toku zime optimalno dobro zimuju: troše najmanje hrane (po kilogramu pčela) i najmanje se iznuruju u toku zime trošeći hranu. U jakim pčelinjim društvima pčele su kvalitetne, vitalne, duže žive, dobro zimuju, a u toku proleća obezbedjuju pčelinjem društvu intezivan rezvoj.

Jaka pčelinja društva, inače, ne samo u toku zime, već i tokom cele godine, su najbolji lek protiv mnogih bolesti pčela. U jakim pčelinjim društvima pčelinje leglo se najbolje neguje, a pčele koje se legu iz takvog legla su kvalitatne, vitalne.

Mišljenje prof. Krivcova o zagrevanju košnice

Georgije Popović „Beogradski pčelar“, br. 11/2006

Na postavljeno pitanje prof.  Krivcovu, šta misli o zagrevanju košnica, on je odgovorio: „Kada nema legla nekorisno je zagrevati košnicu, a kada ga ima, u proleće i kada su nestabilni vremenski uslovi, zagrevanje košnice se manifestuje pozitivno.“

Ovom stavu prof. Krivcova ja bih samo dodao: nestabilni uslovi, kod nas, ranije otpočinju nego u Rusiji, pa bi bilo uputno da se sa zagrevanjem – dodavanjem utopljavajućeg materijala, otpočne već polovinom januara, sa pojavom prvog legla.

Pčelarska zima

Georgije Popović „Beogradski pčelar“, 10/2006

Od posebnog interesa za pčelare praktičare je kretanje pčelinjeg klubeta i posledice koje ovo kretanje prouzrokuje.

Pored kretanja pojedinačnih pčela, od centra klubeta ka periferiji, sa ciljem zagrevanja i uzimanja hrane (radijalno kretanje pčela), celo klube se tokom zime pomera dvojako:

• translatorno naviše;
  • pulsirajuće.

Utrošak meda sa donje ivice mednog venca uzrokuje pomeranje celog klubeta naviše (translatorno kretanje naviše). Ovo pomeranje je sporo i pčelari praktičari ga procenjuju širinom palca kao merom. Svakog zimskog meseca klube se pomeri naviše za širinu jednog palca.

Reč predsednika

Poštovane koleginice i kolege,

Još jedanput je pobedila sloga i snaga koja vlada u rukovodstvu Društva pčelara "Beograd".
Zbog veoma lošeg odnosa koji smo imali od strane kolega iz Beogradskog Udruženja Pčelara bili smo prinuđeni da im početkom 2017. godine otkažemo gostoprimstvo i boravak u jednom delu naših prostorija u Molerovoj 13.
Taj loš odnos se ogledao u stalnom ometanju našeg rada u organizaciji Tašmajdanskog sajma, prizivanju raznih inspekcija (finansijskih, komunalnih, poljoprivrednih...), slanja pisama našim članovima da se učlane u BUP do podizanja tužbi Privrednom sudu i Osnovnom sudu. Povrh svega na ročištima su davali lažne izjave među kojima su prednjačili bivši predsednik BUP-a Božidar Gašić  i član IO SPOS-a Slađan Simonović.
Povrh svega tražili su sastanke sa našim rukovodstvom koje smo odbijali, jer sa onima koji nas tuže nema razgovora.
Naše društvo je dobilo sve sporove a dug Beogradskog Udruženja Pčelara na ime dosuđenih sudskih troškova je dostigao 90.000,00 dinara.
Sloga koja vlada u Rukovodstvu našeg Društva je primer za sva pčelarska društva i udruženja u Srbiji. Mi smo pokazali svoju snagu, strpljivost i razboritost da rešavamo probleme u našem radu i da činimo sve za dobrobit svih beogradskih pčelara a ne samo pčelara našeg Društva. Tu prvenstveno mislim na 19 miliona dinara koje će kroz podsticaje dobiti pored pčelara našeg Drustva pčelara "Beograd" i pčelari BUP-a, Društvo pčelara Ripanj, Društvo pčelara Barajevo, Društvo pčelara Lazarevac, Društvo pčelara Obrenovac i drugi. Svima njima je ovaj medeni kolač u vidu košnica, vrcaljki, otklapača, topionika obezbedilo naše rukovodstvo Društva pčelara "Beograd" zajedno sa Sekretarijatom za privredu grada Beograda, na čemu im se ovom prilikom zahvaljujem. Dobili su svi beogradski pčelari koji su predali ispravnu i kompletnu dokumentaciju.
Pokazali smo kao i do sada da smo najorganizovanije i najozbiljnije društvo pčelara u Srbiji.
Zato nastavljamo sa našim velikim aktivnostima prvenstveno misleći na organizaciju 44. Međunarodnog sajma pčelaratva "TAŠMAJDAN 2018", organizaciju Dana evropske baštine i 120-godišnjicu postojanja Društva pčelara "Beograd". Sigurni smo da će biti uspešno jer je sve u našim  složnim rukama.

Још чланака...